Свят

Бразилски наркобос, починал от коронавирус преди две години, беше арестуван в Унгария

Карвальо го очаква съдебен процес по обвинения в контрабанда на 45 тона наркотици в Европа. Снимка: унгарска полиция

Съвместна операция на португалските и унгарските сили за сигурност приключи с ареста на един от най-известните бразилски наркобосове Серджо Роберто де Карвальо с прозвище Майор Карвальо. Според документите Карвальо е починал преди почти две години след заразяване с коронавирус.
Мнимата смърт на наркотрафиканта, който е контролирал внушителна верига за доставки на кокаин от Бразилия до Европа, била предшествана от арест в Испания. Там полицаите го заловили на местопрестъплението с голяма пратка дрога. Карвальо е бил с фалшив паспорт, но въпреки това е идентифициран и отведен в ареста, пише Vice.
След плащане на внушителна гаранция той е освободен и веднага изчезва. Малко по-късно се появила информация, че той се е заразил с коронавирус и е починал след кратко, но тежко боледуване. Според документите тялото на починалия е кремирано, а пепелта е предадена на близките.
Но полицията не се хванала на плитко скроения номер. Служителите на реда успели да проследят пътя на Карвальо до португалската столица и до… микробус с огромна сума пари – 14 милиона долара. В крайна сметка следите отвели полицията до Унгария. Именно тук арестували „мъртвия“ Майор Карвальо, пребивавал в страната под името Пол Уотър.
Карвальо е обвинен, че е транспортирал около 45 тона наркотици от Бразилия в Холандия, Белгия, Испания и Португалия от 2017 до 2021 г., според бразилските новини. Повдигнато му е обвинение и за опит да избяга от правосъдието.
Разследването показа, че командните и контролните центрове на организацията са в Дубай. Властите също така откриха производствена инфраструктура в Боливия, с логистика и вериги за доставки в Бразилия, Парагвай и Уругвай, съобщи Европол.
Твърди се, че Карвальо е купил европейската частна компания за самолети Airjetsul в Португалия, за да използва самолетите на компанията за транспортиране на наркотици до Европа, Африка и Азия, според португалските власти. Карвальо също е използвал компанията за пране на печалбите от наркотици на своята организация.
Властите не уточняват дали той ще бъде екстрадиран в Бразилия, където е издирван от 2017 г.

Източник: vice.com

kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *