Надушвам, че сме от една порода? Самата истина, откриха връзка между избора на приятели и телесната миризма

Телесната миризма играе важна роля при избора на приятели, пише сп. „Сайънс адвансис“, позовавайки се на израелско проучване.
Авторите му от института „Вайцман“ са установили, че хората са по-склонни да изграждат взаимоотношения с индивиди, чиито аромати са сходни с техните.
Учените предполагат, че приятелството между хората зависи от физиологични фактори. За целите на изследването те са направили серия от експерименти. В хода му специалистите са използвали „електронен нос“, за да прогнозират качеството на социалните взаимодействия.
Резултатите показват, че обонянието оказва по-голямо влияние върху избора на приятели, отколкото се смяташе досега.
В първия експеримент учените са анализирали миризмите на доброволци и контролна група от хора, които не се познават. Били са избрани двойки близки приятели от един и същи пол, които не са обвързани романтично и чиито приятелски отношенията са се развили много бързо.
Изследователите са предположили, че тъй като приятелствата „от пръв поглед“ възникват преди задълбоченото запознанство, влиянието на физиологичните фактори в тези отношения ще бъде по-голямо.
Анализът на миризмите с помощта на електронни сензори е показал, че миризмите на приятелите имат много сходства. Резултатите са потвърдени и чрез сляпо тестване с хора. Оказало се, че индивидът от контролната група успешно открива проби от приятели в набор от миризми.
Изследователите са направили и допълнителен експеримент, за да изключат влиянието на сходния начин на живот върху ароматите на приятелите, например еднаква диета или взаимно влияние на микроорганизми. С помощта на „електронния нос“ изследователите са анализирали миризмите на непознатите доброволци и са прогнозирали качеството на невербалното социално взаимодействие.
Участниците в експеримента са били помолени да общуват невербално по двойки и след това да оценят колко харесват „партньора си“ и колко вероятно е да станат приятели. В 71 процента от случаите прогнозите са се оказали верни.
„Това не означава, че се държим като кози или свраки – хората вероятно разчитат на други, много по-важни сигнали, когато вземат социални решения. Въпреки това резултатите от нашето проучване показват, че носът ни играе по-голяма роля при избора ни на приятели, отколкото се смяташе досега“, казва Инбал Равреби, от изследователския екип.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.