61 пациенти прегледани за ден от съдови хирурзи на УМБАЛ „Лозенец“ в горнооряховската болница

25% от консултираните се нуждаят от хоспитализация

 

ПРИ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ПЪРВАТА ВИЗИТА НА СТОЛИЧНИ МЕДИЦИ ОТ УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ в Горна Оряховица. Часовете за консултация бяха запълнени още преди месец, когато от клиниката съобщиха за партньорството между двете лечебни заведения. В неделя в общинския стационар гостуваха съдовите хирурзи и кардиохирурзи д-р Пейо Мишев и д-р Росен Разбойников, както и д-р Борислав Бенишев, коремен хирург и специализант по съдова хирургия.

Медиците успява да консултират 61 души, като на всички пациенти е извършена ултразвукова доплерова диагностика.

„Дойдоха пациенти както за профилактика, така и лекувани в други болнични заведения за второ мнение и за продължаване на лечението им. Спектърът на случаите включваше от профилактични прегледи до високостепенни стеснения на тазовите артерии за наложителна оперативна интервенция“, обобщи д-р Разбойников.

Голяма част от прегледаните са с хронична венозна недостатъчност, както и хронично артериално болни, които са в начални стадии на декомпенсация.

„Установихме и няколко случая на тромбоза на магистрални артерии на долните крайници“, посочи д-р Мишев.

Специалистите заключиха, че около 25% от прегледаните пациенти са за хоспитализация, като за някои е подходящо медикаментозно лечение, а при други е наложителна оперативна интервенция.

Специалистите от УМБАЛ „Лозенец“ ще продължат регулярно да преглеждат в болницата в Горна Оряховица всеки месец. Кампанията на стационара за сътрудничество с доказани специалисти е с цел да се повиши качеството на медицинските услуги за живущите в региона.

Вече се уточнява и датата за прегледи през юли, като в случай на повишен интерес екипът ще преглежда в два поредни дни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *