Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Картина с въглен, дело на 17-годишна търновка, ще краси сградата на Конгреса в САЩ

Валентина Асенов от старата столица доминира в престижен американски конкурс

 

17-ГОДИШНАТА ХУДОЖНИЧКА С ТЪРНОВСКА КРЪВ ВАЛЕНТИНА АСЕНОВ СЪЗДАДЕ УНИКАЛНА ТВОРБА ОТ ВЪГЛЕН, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ИЗЛОЖЕНА В КОНГРЕСА НА САЩ. Картината ще краси сградата на Капитолия за цяла година, а самата талантлива ученичка е поканена на официален прием в столицата Вашингтон. Вратите за реализация за момичето се отварят, след като преди броени дни спечели първо място в конкурс за изкуство, организиран от Конгреса в САЩ. За успеха на Валентина разказват редица американски медии, предвещаващи й бляскаво бъдеще, а за „Борба“ новината съобщи нейната майка Детелина Стойкова, която в студентските си години е работила като стажант във всекидневника.

Валентина в момента е 12-и клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Родена е в Страната на неограничените възможности в семейството на емигранти, дошли от Велико Търново в САЩ през 1998 г. Младата художничка обаче има много силна връзка с корените си и познава отлично старата столица. Прекарала е годините на пандемията в областния град и пази топли чувства към Велико Търново, които провокират у нея желанието да се занимава по-задълбочено с рисуване.

Докато била тук, посещавала уроци при знакови местни художници, които й помогнали да открие своя собствен стил и път в това направление. По думите на майка й – Детелина, досегът с тях бил много полезен за дъщеря й и дал силен тласък за развитието й.

Талантът на търновката впечатлява журито на конкурса Congressional Art competition и лично конгресменът Джеф ван Дрю звъни по телефона, за да я поздрави. Картината й е озаглавена Nature Mort и носи енергията на древната римска история.

Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина в американската преса.

Това обаче не е първият голям успех за 17-годишната красавица с болярски корени. През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА. Тогава момичето е едва втори клас и печели националния конкурс за творби за космически експеримент и насърчаване на младото поколение към нови знания за необятната Вселена.

Валентина е внучка на знаковия преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Илия Стойков – ръководител на катедра „Психология“, който си отиде през 2015 г. По негова инициатива от 1993 г. в университета е създадена специалността „Психология“. В негова памет бе наименувана аудитория във вуза преди четири години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *