Общински съветници в сигнал до прокуратурата: „ВиК Йовковци“ събира такса за пречистване на отпадни води, без да предоставя услугата“

Великотърновското ВиК събирало такса за пречистване на отпадни води за голяма част от абонатите си, без обаче да извършва реално услугата. Сигнал за това е депозиран до Окръжна прокуратура в старата столица, казаха на нарочна пресконференция общинските съветници Петко Тюфекчиев, Стоян Витанов и Красин Каракоцев. Сигналът до разследващия орган с оглед престъпления по чл. 209 ал. 1 и чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс е подкрепен и от други техни колеги от местния парламент. „Проблемът е национален, защото цената на водата се определя от три компонента и е сбор от тях – стойност на питейната вода, отвеждане на отпадъчни води и пречистване. Повече от година правихме собствено проучване и се оказа, че 40 на сто от отпадните води минават през Пречиствателната станция“, обобщи Витанов.

Според него и колегите му голяма част от използваната течност в кв. „Зона В“ например постъпва директно в Янтра. Същата е и ситуацията в целия кв. „Чолаковци“, част от кв. „Бузлуджа“ и почти цялата стара градска част, както и промишлените зони.

ХИЛЯДИ ДОМАКИНСТВА И ФИРМИ ПЛАЩАТ ЗА УСЛУГА, КОЯТО РЕАЛНО НЕ СЕ ИЗВЪРШВА.

Според съветниците проблемът освен екологичен води и до ощетяване на потребителите. Жалбата е подкрепена и със солидно количество документи под формата на касови бележки към „ВиК Йовковци“.

Според съветниците от 1 юни 2022 г. в региона цената на водата е увеличена от 2,38 лв./куб. м на 3,46 лв./куб. м, като най-голямо е повишението именно на таксата за пречистване – с 61,6%.

Местните парламентаристи настояват за наказание на длъжностни лица и компенсация на многобройните потребители, а за случая са сезирани и областният управител и Министерството на околната среда и водите. Управителят на водната компания не коментира казуса, тъй като традиционно не отговаря на мобилния си телефон.

С. МАРИНОВ

7 thoughts on “Общински съветници в сигнал до прокуратурата: „ВиК Йовковци“ събира такса за пречистване на отпадни води, без да предоставя услугата“

 • 27.06.2022 в 16:20
  Permalink

  Предпоследното увеличение на водата в Търново бе одобрено преди 2-3 години единодушно от всички общински съветници включая и горепосочените господа. Само отбелязвам….

  Отговор
 • 27.06.2022 в 19:53
  Permalink

  Изглежда Тюфекчиев с един депутат от друга политическа партия не успяха да оправдаят комплиментите за смяна на управителя от бързане и обикаляне ,а той/управителят -в случая аз/ от почти година чака Общо събрание да го освободи. Дали Тюфекчиев и сие не са за Прокуратурата за лобизъм с елементи на престъпление??? Управителят винаги си вдига телефона на хора,които са в указателя му.ВИНАГИ!!! За жалост Тюфекчиев и още един алкохолен лидер не са в този указател на управителя.Приятна вечер и наздраве за пореден път!

  Отговор
 • 27.06.2022 в 19:56
  Permalink

  От кого-има ли име и защо? Направих снимка, че е задържан. Свобода?

  Отговор
 • 27.06.2022 в 19:58
  Permalink

  Казвам се Димитър Владов и ми се задържа коментара за одобрение. Защо и от кой смелчага?
  Посочил съм името си и ел.адрес.

  Отговор
  • 28.06.2022 в 11:46
   Permalink

   Всички коментари изчакват преглед от администратор, независимо под коя статия и от кого са. Одобрението се случва в работно време.

   Отговор
 • 27.06.2022 в 20:00
  Permalink

  Чакам висше одобрение. Иначе пишете каквото си искате непроверено .

  Отговор
 • 27.06.2022 в 20:11
  Permalink

  Утре ще използвам правото си на отговор/даже ще заплатя/ и там ще добавя и спиране на мои 3 коментара от някой някъде.Направих и снимки както информирах .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.