Шри Ланка изпраща министри в Русия в опит да измоли доставки на гориво

Шри Ланка изпраща двама министри в Русия за преговори за доставки на горива, предаде Асошиейтед прес. Очакванията са, че до дни фалиралата азиатска държава ще остане без капка бензин и дизел, посочва Ройтерс.
Министърът на енергетиката Канчана Виджесекера посочи, че двама негови заместници пътуват към Москва, за да договорят директни доставки на горива. Подложена на санкции от страна на Запада, Русия продава петрола си на трети страни със сериозни отстъпки, допълва АП.
Виджесекера призова жителите на Шри Ланка да не се тълпят пред пунктовете за горива, тъй като до пристигането на нови доставки с приоритет ще бъдат зареждани обществения транспорт, електрогенераторите и промишлеността.
В опит да успокои поне временно ситуацията властите затвориха училищата в столицата Коломбо и изпратиха хиляди държавни служители да работят от домовете си. Армията пък раздаде на хората купони за гориво, за да не се трупат напразно по бензиностанциите.
Думите на Виджесекера идват във време, когато в Шри Ланка пристигна американска делегация, за да обсъди как може да се помогне на закъсалата държава. В същото време президентът Готабая Раджапакса проведе други разговори с дипломати от САЩ и Русия.
Подобно на повечето държави в Азия Шри Ланка обяви, че запазва неутралитет по отношение на войната в Украйна. Но същевременно Виджесекера посочи, че страната преговаря с Русия за преки доставки на петрол от руски компании. През май Шри Ланка купи 90 000 метрични тона руски петрол, за да рестартира единствената си рафинерия.
Страната не е в състояние да обслужва външния си дълг и води преговори с МВФ за спасителен пакет. До 2026 г. Шри Ланка трябва да изплаща средно по 5 милиарда долара годишно.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.