Студентка представи в скулптура затвора на съвременния човек

Зависимостите в глобалния свят оживяха в творбата на Калина Йорданова

 

Младата авторка влага емоция във всичко.

Студентката във Великотърновския университет Калина Йорданова създаде скулптура на съвременния човек, притиснат от своите зависимости. Творбата на младото момиче е наречена „Без надежда“ и е защита на дипломната й работа във Факултета по изобразително изкуство.

Скулптурата представлява човек, който е затворен в клетка, сложил е ръце на главата си и е свил колена към корема си от отчаяние. Решението на Калина да създаде творбата си се ражда, когато тя прочита „Пътешественикът“ на Джон Банян. Книгата е писана през XVII в, в която авторът представя по алегоричен начин живота на един християнин.

„Вдъхновението ми дойде от ситуация, в която попада главният герой. Поради обстоятелствата, които го заобикалят, той става затворник на собствения си страх

Всеки детайл от творбата носи символика.

и безнадеждност. Тази ситуация ме накара да се замисля колко много хора в днешно време се чувстват по този начин. Трудно е да намерим себе си. Трудно е да не избледнеем във фона. А казват, че сме уникални“, споделя емоциите си Калина, която е разпръснала около клетката на скулптурата и множество вестници…

Младата скулпторка е наясно, че всички опити да сме идеални, ни поставят в затвор. Душевен затвор, който засилва чувството на самота и безнадеждност вътре в нас. Нейната цел е всеки зрител да се огледа в нейната скулптура, която играе ролята на огледало. И всеки да прецени дали си заслужава да продължава да живее по този начин – да допуска ситуации, стереотипи и негативни емоции да го контролират и поставят в душевен затвор.

„И ако това, което види, не му хареса, винаги може да използва ключа. Ключът, който ни освобождава от вечния затвор, ключът, който отваря всеки катинар. Ключът, който пуска на свобода угнетените. Когато с решение на

Джон Банян вдъхновява Калина за дипломната й работа.

волята си вземе този ключ и отвори вратата, тогава ще е свободен. Свободен от безнадеждността, от зависимостта, от страха“, обяснява Калина.

Решението й да представи дипломната си работа в зала с мръсни стени и напукан под е фактът, че тя най-добре кореспондира с идеята й, с металната и студена основа и ръждясало желязо. Самата фигура е изработена от керамика. И в това младото момиче също е вложило символика, защото, след като глината бъде изпечена, тя става чуплива и крехка като човешката душа.

„Всеки човек, дори и вие, припомняйки си ситуации и събития, може да се припознаете в тази скулптура, да си спомните емоционалното дъно, в което като фигурата сте били на колене, превиващи се от болка, изнемощели от страдания и негативни чувства“, разказва още Калина.

За всеки затвор има ключ, с който можеш да докоснеш свободата.

Ковид ситуацията в света също провокира талантливата скулпторка да създаде дипломната си работа. Според нея много хора са били принудени да станат затворници в домовете си. По думите й технологиите също поставят хората в духовен затвор.

Тя е разбрала, че затворът може да има много имена, като депресия, страх, тревога, зависимости, безнадеждност, суета, отхвърляне, срам, недостатъчност, вина, които ни делят от радостта. А лаптопът, списанията и смартфонът, които са около скулптурата, са средствата, чрез които човек има достъп до социалните мрежи и бива всекидневно изложен на негативни новини.

„От момента, в който се родим, обществото бавно и методично започва да изгражда затвора около нас. Затвор, в който е прието всеки човек да притежава определени качества, да се държи по определен начин и ако не отговаря на тези критерии, бива сметнат за недостатъчно добър, за второ качество човек“, казва още Калина.

One thought on “Студентка представи в скулптура затвора на съвременния човек

  • 28.06.2022 в 5:44
    Permalink

    Не трябва клетка, отчаяние, Ключ, за да ни освободи друг, човек се ражда свободен

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.