Вместо играещи деца – фотоволтаици в дворовете на изоставени селски училища

Жителите на Бутово се обявиха против смяната на предназначението на имота

 

Две фирми, които искат да правят фотоволтаични централи, са заявили желание да закупят изоставените училища в селата Бутово и Лесичери, разбра „Борба“ от кмета на община Павликени Емануил Манолов. Апетитът им е най-вече към големите дворове – 14,200 дка в Лесичери и 20,100 дка в Бутово. Сградите са строени в началото на XX век, затворени са от повече от 20 години и по думите на г-н Манолов са пред самосрутване, а дворовете са обрасли. „При един търг вече не се знае кой ще спечели, може да не са тези, които са подали заявление, и там да се развива друга дейност. Даже за училището в Лесичери заявката е устна, от една среща при мен преди два месеца. Макар имотите да са общинска собственост, евентуалната им продажба става с разрешение на министъра на образованието. Търсим собственици за каквато и да е дейност, стига да е разрешена от Закона за устройство на територията”, коментира той.

В края на миналата седмица Общинският съвет в Павликени се събра на сесия, а дневният ред бе гласуване на промяна на предназначението на имотите от „училище” в такова „за производствени и складови дейности“, което е първата стъпка за осъществяване на каквито и да е било инвестиционни намерения.

Остро против тази политика си обявиха учредителите на гражданското сдружение „Ти решаваш”. „Проблемът съществува отдавна. Хората не са съгласни да се продават училища, защото са строени от тях и ги считат за светиня. А и за едно гражданско общество продаването на училища е притеснително, защото това показва какво е отношението на местната власт към селата. Това обрича едно село в него никога да няма живот, да не се развива. Получава се така, че вместо местната власт да мисли как да развива селата и да инвестира в тях, тя продава училища. Ролята на една общинска администрация е тя да има визия за общината, част от която са и селата. И да се стреми да си запази собствеността. Защото ще се окаже, че в един момент селото ще има нужда от училище, а то ще бъде продадено. А да се строи ново на днешно време е почти немислимо. Например в Горна Липница местната власт в лицето на кметството и читалището стопанисват училищната сграда, правят детски школи и я поддържат, макар и с минимални средства. И училището във всеки един момент може да функционира като такова. Това е идеята. Иначе селата са обречени на забвение”, заяви за нашата медия Димитър Палов от сдружението и един от инициаторите за създаване на артрезиденция „Старото училище” в павликенското село Горна Липница.

Срещу промяната на предназначението на училището в с. Бутово се обявиха 70 негови жители, които преди сесията бяха внесли подписка и точката бе изтеглена от дневния ред на сесията. „Ще им уважим искането, но аз, като кмет на общината, не мога да нося отговорност и ще го отдам за стопанисване на кметството в Бутово”, заяви за „Борба” преди гласуването кметът Емануил Манолов.

За училището в Лесичери обаче смяната на предназначението бе гласувана с мнозинство от общинските съветници. Според Димитър Палов е използван процедурен трик и не е дадена възможност да се изрази позицията на гражданите и те да се изкажат против нея.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Вместо играещи деца – фотоволтаици в дворовете на изоставени селски училища

 • 27.06.2022 в 9:59
  Permalink

  Защо не ги направят на покрива и така може и да се възстанови училището за други нужди.

  Отговор
  • 27.06.2022 в 13:37
   Permalink

   Те училищата и за ,,голяма нужда“ не са подходящи-няма кой да ака в тях.Като иска някой нещо да направи да го прави,не е нужно да му се пречи.След години в бившите училища и магарета няма да пасат!

   Отговор
   • 27.06.2022 в 16:36
    Permalink

    А това дето иска да го прави за обществото и за полза на повече хора ли е или само на тия дето ще вземат пари от продажба на тока от волтаиците? Щото училищата са правени за полза на обществото, ама що ли трябва да се обясняват такива елементарни работи? Бизнеса, далаверата, парите са важни, нищо друго!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.