112 деца от 28 области участват в Националното ученическо състезание за защита при бедствия и аварии

Старата столица домакинства проявата

112 деца с отбори от 28 области в страната пристигнаха в старата столица, за да се включат в 18-то Национално ученическо състезание за защита при бедствия и аварии. Официалното откриване на надпреварата се състоя пред емблематичния паметник „Асеневци“, а началото беше дадено от зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Проф. Камарашев и гл. комисар Николов откриха състезанието

„Имам удоволствието да ви приветствам във Велико Търново, щастлив съм, че сме домакини на това издание. Организаторите са създали прекрасни условия. Много се радвам, че имате желание да придобиете знание и умения. Виждате, че за съжаление, в нашия динамичен свят бедствията са съпътстващи. Пожелавам ви спортен дух“, каза в приветствието си проф. Камарашев.

Състезанието преминава в теоретична и практична част. На алеите под паметника са разположени площадки за различни дисциплини. Младите спасители от цялата страна се съревновават в хвърляне на пояс при авария в морето. Те трябва прецизно да достигнат до давещия се, за да му осигурят първа помощ. Друга дисциплина е преминаването с подскоци по сплетена мрежа и поставяне на противогази. Особено атрактивно е и изолирането на прозорци при задимени помещения и опасност от натравяне с газове, както и прескачането на препятствия.

Най-щастливи са децата, които не са в старата столица, за да победят на всяка цена, а да научат повече за това как могат да помогнат на бедстващи хора в извънредна ситуация.

Сред гостите на откриването бяха още областният управител Людмила Илиева,  ст. комисар Александър Джартов, който е директор на Дирекция „Държавен контрол“, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Машов, директорът на РДПБЗН комисар Красимир Кръстев и председателят на БЧК във Велико Търново д-р Галина Гарева.

За настроението на всички се погрижи детският духов оркестър от СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.