Певица с още куп таланти пое читалището в Раданово

Над 40 г. Виолета Маринова е била учителка в детска градина „Детски свят”

 

ПЕВИЦА ВЪВ ВОКАЛНА ГРУПА „СИЯНИЕ”, ХУДОЖНИЧКА, умееща да бродира, да плете и да свири на акордеон, детска учителка с 40 г. стаж в общинската детска градина „Детски свят” пое читалището в Раданово. Виолета Маринова е избрана за председател на

Виолета Маринова с котката Джаки и различните си занимания у дома.

настоятелството и на културната институция „Светлина 1883” на общо събрание преди година. Тя е от Раданово и живее в селото, но понякога се прибира и във В. Търново. Казва, че след пенсионирането читалището е основното й занимание. Тя е самодеец от 2012 г. и пее стари градски песни в колоритната група „Сияние”, която наскоро гостува при Бони Милчева.

 

ДЕВЕТ ГОДИНИ ВИОЛЕТА Е БИЛА МУЗИКАЛЕН РЪКОВОДИТЕЛ в градината, така че музиката и акордеонът са й в кръвта. Тя казва, че естрадните песни са й на сърце, но напоследък

във вокалната група изпълняват основно стари градски песни. Не брои колко точно песни знае, а напоследък групата изпълнява песента „Първа любов”.

„Освен това имам още доста хобита – всичко, което е свързано с творчеството. Това значи, че рисувам, бродирам, плета и всичко, което може да се направи с ръце. Наскоро правихме мартеници и от 90 участници нашето читалище бе класирано на трето място. Мечтите ми сега са свързани с читалището и най-вече младите хора да се научат да идва тук редовно и да има много изяви“, споделя Виолета Маринова и допълва, че в домашните ръкоделия много й помага котката Джаки.

В БИБЛИОТЕКАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ИМА 14 000 ТОМА И СЕ ПОЛУЧАВАТ доста нови книги, а едни от последните са томове на писателя Христо Стоянов. За книгите от десет години се грижи библиотекарят Антония Хайдарова, а неин помощник е Мария Стефанова. Антония уточнява, че новата субсидия е 1584 лева на месец, а за годината бюджетът е 19 000 лв. Самата тя има две момичета – на 8 и на 12 г., а малката участва в новата група.

Антония Хайдарова

Така читалището в Раданово се управлява от „женско царство”, което е успяло да превърне празника на селото през юни в приятно преживяване. Виолета Маринова споделя, че самодейността се възражда доста трудно след дългото затваряне на институциите заради пандемията от Ковид-19. Но сега са започнали от най-малките – дори вече има група от момиченца, с които за пръв път читалището се е представило на празника на селото. Групата от 5 момиченца вероятно ще носи името „Радановчанки”, но може да бъде и „Лазарки”. Децата са се появили в селото за пръв път на Лазаровден и са събрали 130 лева. Те пеят и танцуват и със събраната скромна сума са им направили костюми за празника на селото. Тази детска групичка засега е… единствената самодейна изява, а преди години е имало доста групи. Хлапетата участват на „Авлига пее” с песента на Мита Стойчева ,,Снощи седенки кладохме“ и с ,,На мегдана“ и вероятно са най-малките певици.

Самодейната група от момиченца.

Друга амбиция на новия  председател е да се привлекат младите хора от селото, които играят народни танци към групи в други населени места в общината – Павел и Петко Каравелово. За лятото читалището вече е направило график за занимания по рисуване, моделиране и т.н.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.