Петър Петров е най-търсеният музикант и певец в региона

КАКВОТО И САМОДЕЙНО МЕРОПРИЯТИЕ ДА ИМА В РЕГИОНА, се вижда как Петър Петров – Съветския от читалището в Полски Тръмбеш „дърпа конците”. Това е негова орисия и го приема с усмивка. Търсят го по телефона, в интернет и по всякакъв възможен начин. Той не отказва и аранжира изпълненията на самодейни колективи с любов и усмивка. Прави го повече от 20 години. Защо?

„Ами защото няма много хора, които да се занимават с това, което мога аз. Свиря на акордеон, на пиано, на клавишни инструменти. На духови не свиря. Но реално съм в този бранш още от първи клас. Бях в школата в П. Тръмбеш, но тогава трудно беше да те приемат, че имаше много кандидати. За разлика от сега. Доста хора после отпаднаха, но някои като мен оцеляха. Занимавам се и с аранжименти на песни, участия на фестивали, водене на групи и какво ли още не”, разказва Петър Петров, който е известен като Съветския. Намираме го в малкото му стайче в читалището на Полски Тръмбеш малко преди поредната изява на площада.

ПОСЛЕДНАТА НАГРАДА НА ВОКАЛНА ГРУПА „ВДЪХНОВЕНИЕ” от града е в Софийско, където е имало 30 групи. Другата награда на същия фест е на Петър заедно със Славка Петрова за дуета им с песента „Приказен сън”. Другата група е „Сияние”, а двете са към читалището в Полски Тръмбеш, където всъщност Петър Петров работи и си получава заплатата. В Народно читалище „Отец Паисий 1905” работи като домакин и озвучител. Неговото работно пространство е няколко квадрата, но той не се оплаква и там всичко е подредено педантично. На тези две длъжности е от 2006 година, а преди е бил по заведения из страната, чергарска работа. Но после годините напреднали и днес 55-годишният мъж предпочита сигурна работа.

Той знае десетки песни от всички жанрове, от българската естрада харесва и пее песните на Веселин Маринов, и то твърде добре. „Навремето баща му беше радостен, че пея негови песни! Казват, че добре имитирам Веско, но пък никога не съм и помислял да се изявя на сцена като негов подражател, тоест не са ме канили. Като че ли форумите за български естрадни песни за самодейци останаха малко и се ориентирахме към старата градска песен, което също носи удовлетворение“, казва скромно Пешо. Освен за всичко друго го търсят и за обработки на автентични народни песни, последните дори до момента не ги бил чувал. Понякога за такава аранжировка той кани колеги с живи инструменти, като кавал или гъдулка, за да стане записът на ниво.

ЧОВЕК КАТО НЕГО РЯДКО ИМА СВОБОДНО ВРЕМЕ, НО ОБИЧА ДА СИ БЪДЕ У ДОМА. И да се види със сина си, който носи неговото име и празнуват заедно Петровден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.