Бивш учител по физика и химия е трудо- и арттерапевт в Центъра за социална рехабилитация

Ваньо Димитров ръководи клубове по цветарство, готварство и плетене

 

Ваньо Димитров с наградите на певческата група.

ВАНЬО ДИМИТРОВ РАБОТИ В ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ в Полски Тръмбеш от неговото създаване през пролетта на 2011 година. Той е бивш учител по физика и математика и е работил по специалността си до 2006 г. в местната гимназия, а преди е бил в училището в село Павел. После зарязал даскалуването и ходил на гурбет в чужбина – да събира картофи и да бере портокали в Кипър. След като се върнал в Полски Тръмбеш, работил няколко години в местна частна фирма. След това намерил своето призвание в центъра и с охота работи като трудо- и арттерапевт. Признава, че химията, физиката и годините в училище сега са му в помощ на това поприще. Всъщност неговото хоби е да бъде домашен майстор и вкъщи прави всичко сам. В центъра точно това хоби също много му помага редом със знанията по физика и химия. Има и две оранжерии.

62-ГОДИШНИЯТ МЪЖ Е РОДОМ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, НО ПРЕЗ 1960 Г. ДНЕШНИЯТ ГРАД Е БИЛ ОЩЕ СЕЛО. След като завършва гимназията, Ваньо учи физика и химия в Шумен. Съпругата му Веселинка Димитрова е дългогодишен преподавател по физика и математика в тръмбешката гимназия, а в момента е възпитател и е пред пенсия. Имат двама големи синове и един внук, поне засега.

После следва даскалуването и сега е в центъра. Тук работи основно с пенсионерки, но сред неговите „ученици” сега има и по-млади дами. Тази работа обаче го удовлетворява напълно, защото помага на хората и те са благодарни за това. Така педагогът използва всичко от предишната си практика в центъра и отговаря на законовите изисквания за квалификация на поста.

„Най-напред центърът беше по проект, но после мина на делегиран бюджет, сградата е нова и отлично оборудвана. Първо бях само трудотерапевт, но след делегиране на дейността съвместявам и с арттерапия. До съвсем скоро имахме и певческа група с над 40 участия и куп медали от фестивали. Пандемията разпиля тази група, някои певици починаха, други се отказаха и сега нямаме такъв елитен клуб”, разказва Ваньо Димитров. КАКВО ЗНАЧИ ТРУДОВА ТЕРАПИЯ? Това е занимание, свързано с вид труд. Имало е и клуб по плетене в началото, но сега са само по цветарство и готварство. В двата клуба има общо около 25 жени, някои от тях са и в двата, а други само в единия. В клуба по цветарство са отгледани 80 саксии с най-различни растения, които красят центъра. За поливането, размножаването и т.н. се грижат жените от клуба. С усърдие ежемесечно в клуба по готварство се приготвя тематично ястие според сезона. Едно от последните е било баница с кайма, която, естествено, после се хапва от участниците. Първо се дегустира и се изказват мнения, след което се дава оценка. В приготвянето на двете баници с кайма участвали към 15 жени.

Едно от последните занимания по готвене – баница с кайма.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПО ВРЕМЕ НА АРТТЕРАПИЯТА? В ТОЗИ КЛУБ ПО ГРАФИК УЧАСТВАТ ОКОЛО 12 ЖЕНИ. От Раданово например идват няколко жени, които от прежда са изплели и избродирали нещо интересно за 24 май. Освен това в този клуб се редят 3D пъзели, бутилки с плетени „дрешки” и още куп интересни неща, които красят кабинета на терапевта.

Капацитетът на центъра е 35 души, но реално има около 60 потребители. Повечето ползват раздвижващата рехабилитация в залата с всички необходими уреди. Освен с възрастни хора Ваньо Димитров се занимава и с младежи с умерена умствена изостаналост, които в момента са четирима. Те се учат да пишат, да се подписват, да рисуват и оцветяват.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *