Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Гражданското общество в Полски Тръмбеш излезе на бунт срещу „реформата” на МВР

2300 подписа са събрани в защита на Районното управление. Хората протестираха в Петко Каравелово и Масларево

 

ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО СЕ ОПЪЛЧИ НА МИНИСТЕРСКА ЗАПОВЕД И НА „реформата” в МВР, с които се закрива Районното полицейско управление в Полски Тръмбеш. Никога до момента в общината не е има

Петко Каравелово

ло подобни протести и толкова много недоволни, обединени от една обща цел.

На близо едночасовите затваряния на двата главни пътя I-3 Русе – София в района на кръстовището за Масларево и Вързулица и до главен път I-5 Свиленград – Русе в района на Петко Каравелово на 17 юни бе поискана и оставката на вътрешния министър, който издаде заповед от 1 юли полицията да стане участък.

Масларево

МАЯ МАНОЛОВА ОБЯВИ ПРЕД СТОТИЦИ КРАЙ ПЕТКО КАРАВЕЛОВО, че поема защитата на полицейските управления в Полски Тръмбеш и Стражица и жалбите вече са входирани във Върховния административен съд. Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ” декларира, че заповедите на министър Рашков са незаконосъобразни, несправедливи и нечестни към хората от двете общини, а работата на полицията там винаги е била на ниво. На протеста в петък край Петко Каравелово бе и бившият депутат Милен Михов, който заяви, че ще сезира Европейския парламент за „реформата” на МВР, която закрива двете полицейски управления.

2270 ПОДПИСА Е СЪБРАЛ ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ с председател Светлин Гърбузанов, който е бивш полицай и общински съветник. И на двата

протеста имаше хора от различни етноси и възраст от района. Преди блокадата бяха пуснати известни български песни и „Нашата полиция” на Веселин Маринов, която допълнително развълнува излезлите на мирния протест. Млад татко от Раданово бе с плакат и с тригодишния си син на раменете и заяви, че искат сигурна полиция. Сред протестиращите на пътя край Петко Каравелово бе Елена Петкова от Полски Тръмбеш заедно с майка си. Тя живеела сама, а по същата улица в общинския център имало още няколко възрастни и самотни жени. Елена иска сигурност за 76-годишната си майка и заради това апелира управлението да не се превръща в участък. Сред протестиращите бе и млад татко от Раданово с тригодишния си син на рамене, който заяви, че е останал в България, но иска сигурност за семейството си. С развят байрак на бунта бе и Красен Кирилов, който бе написал саморъчно върху тениската си „Да на МВР, не на хаоса!”. Две жени носеха също саморъчно направен плакат в защита на Районното управление в общината. Беше пълно с млади недоволни жители и хора от различни етноси.

С МНОГО ПОДОБНИ ЕМОЦИИ МИНА И ПРОТЕСТЪТ НА КРЪСТОВИЩЕТО МЕЖДУ МАСЛАРЕВО И ВЪРЗУЛИЦА, КЪДЕТО бе зам.-кметът на общината Росен Русанов. Редом с него бе общинският съветник Васил Василев, който живее в Масларево и е един от известните ветеринарни доктори в областта.

Елена Петкова и майка й

КОЙ КАКВО КАЗА В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО И МАСЛАРЕВО

 

ЕМОЦИОНАЛНА РЕЧ НА ПРОТЕСТА МЕЖДУ 10 И 11 ЧАСА КРАЙ ПЕТКО КАРАВЕЛОВО ПРОИЗНЕСЕ КМЕТЪТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ. Той просълзи присъстващите и бе аплодиран от множеството заради безкомпромисната си позиция.

„Ние ще защитаваме докрай нашето полицейско управление, уважаеми приятели. През последните 30 години се водят политики, в които малките населени места остават без институции и без възможности за живот. Бих приел тази реформа на МВР, ако бройките от нашето управление не отиваха в ОДМВР и РПУ – В. Търново. При нас са повече от 10 бройки! Тоест – там, където има, се дава повече, а там, където няма, се отнема. Ние сме тук, за да кажем, че повече няма да търпим такава политика. Не сме обезлюдена територия! За нас е неприемливо тази заповед на вътрешния министър да продължи да съществува в правния мир. Днес ясно казваме, че такова отношение повече няма да позволим. Лично за мен минимума, който търсим, е отмяна на заповедта за министъра. Нашите действия няма да спрат с този протест! В нашата община има над 400 км пътища, от които над 100 км републиканска пътна мрежа – два главни пътя, и се казва, че няма работа. Това е антиреформа срещу малките населени места. Нашите територии обезлюдяват, защото националната власт не създава равен начин за живот. Това не бива да бъде национална политика и не може да продължи повече!”, заяви Георги Чакъров.

МАЯ МАНОЛОВА: „Завела съм жалби до ВАС от името на инициативните комитети в Полски Тръмбеш и Стражица против заповедта на вътрешния министър. Става дума за големи общини, през които минават главни пътища. Идва още по-тежка икономическа криза, която е свързана с повишаване на престъпността, особено на битовата и в малките населени места. Превръщането на полицейските управление в участъци е немотивирано и необмислено и неадекватна стъпка. Ние говорихме със заместник-министъра на МВР и бяхме заедно със Светлин Гърбузанов. После на срещата в министерството бе и авторът на математическия модел, по който се правят промените и са издадени абсурдните заповеди. Казаха ни, че разпорежданията ще бъдат преосмислени и отменени. Лично министър Рашков каза, че ако са допуснали грешка, ще я поправят. В крайна сметка става дума за една заповед и който я е подписал, той може и да я отмени. Гражданските протести са най-сериозният аргумент заедно с подписките. Тези хора не са се събрали по нечия заповед, те си искат полицейското управление. Не е обсъждана промяна на терен нито с хората, нито с кмета, нито с общинските съветници!“.

Кметът Чакъров, Мая Манолова и Светлин Гърбузанов

СВЕТЛИН ГЪРБУЗАНОВ: „За шест месеца до една година полицията ще започне да намалява своите функции, ако стане участък. По-младите ще напуснат и ние ще останем незащитени в общината. Така ще се даде свобода на криминалния контингент да прави каквото си иска. Само за четири дни събрахме 2300 подписа. Сигурни сме, че всички наши действия до момента ще доведат поне до спиране на заповедта, а ние ще продължим борбата. Преди месец Бойко Рашков заяви пред медиите, че се закриват РПУ-та в обезлюдените райони. Ние не сме обезлюдена община! Много хора, които си купиха къщи по селата, вече се притесняват какво ще се случи след закриване на районното. За мен този математически модел е абсолютно сбъркан – в много по-малки и наистина обезлюдени общини управленията са оставени. Другото необяснимо е, че се закриват управления само в Северна България – от 14 закрити 12 са именно тук…”.

Милен Михов

МИЛЕН МИХОВ: „Преди седмица ние от ВМРО имахме среща със синдикатите в полицията. Те също са против това, което наричат сега реформа. Всички ние сме против. Защо въпреки това се върши въпросното безумие?“.

Д-Р ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: „В момент на кризи държавата абдикира, държавата прави своеволия спрямо населението в определени общини. На директора на ОДМВР е поставено доста интересна задача – да преструктурира полицейските управления в две от големите общини. Искаме отмяна! Ние реагирахме бързо и трябва да ни чуят. Декларацията е пратена с 8 точки. Ние, общинските съветници в Полски Тръмбеш, призоваваме вътрешния министър да преосмисли своята заповед”.

 

ИЗВЪНРЕДНАТА СЕСИЯ

 

На 9 юни в Полски Тръмбеш се проведе извънредна сесия с една точка – приемане на протестна декларация против закриването на РПУ-то. Бяха поканени всички депутати от региона, но не дойде нито един. Присъства обаче директорът на ОДМВР ст. ком. Димитър Машов, от когото съветниците поискаха обяснение за реформата и математическия модел, по който полицейското управление се закрива.

Защо в Полски Тръмбеш няма съдебен район? Назад във времето по този въпрос се върна общинският съветник Пламен Минев и бивш кмет на общината, който поиска думата на сесията. „През 1998 г. имаше идея за ново деление в страната и ние можехме да станем околия. Един от критериите бе да имаме съд и прокуратура. Членовете на ВСС Радко Йончев и Здравко Трифонов направиха всичко възможно да станем съдебен район.

Предложението до Висшия съдебен съвет бе направено, но то трябваше да бъде внесено от Министерството на правосъдието. Аз лично като кмет два пъти се срещах с министъра тогава. Тогава СДС бе на власт, а Румен Генов бе лидер в общината. Изяви желание да помага за съдебния район. Когато отива да внася предложението, го питат кой е кметът, а той казва, че „той е комуняга”. До победа не стигнахме, после дойдоха нови избори и той стана кмет, но идеята за съдебен район пропадна. Сега един от основните мотиви в заповедта за превръщането в участък е именно, че не сме съдебен район. След време може да се заговори за сливане на общини, за закриване на общини. Тогава ще се каже, че в Полски Тръмбеш има само полицейски участък и това ще бъде много лоша предпоставка за бъдещата визия на града ни. Припомням тази история, но не обвинявам никого”, разказа инж. Минев.

Че Районното полицейско управление съществува 40 години, припомни кметът Георги Чакъров, набирало е капацитет и е изпълнявало своите задължения. За заповедта на министър Рашков от 30 май кметът научил случайно. С нея от 1 юли Областната дирекция във В. Търново прави по-различен щат и се закриват две управления и три участъка. „За мен бе необяснимо защо без диалог с местната власт се пристъпи към такива действия и го приемам като изстрел в гърба. Може би защото работата на общината и на полицията вървяха в синхрон, се прави тази реформа. Директор Машов е предложил на министъра да се прави участък тук с мотиви за липса на съдебен район и че няма достатъчно заявителски материали. Много е лесно да изчегъртваш една структура с административен капацитет. Не приемам мотивите за заличаването на РПУ-то“, заяви Георги Чакъров. За него това е законопроект на ГЕРБ, който обаче така и не е видял бял свят, но сега се прилага. Той припомни, че има 80 камери с видеонаблюдение за над 100 000 лева, които са в дежурната стая на полицията. Те са с висока резолюция и вършат отлична работа. Кметът припомни още, че в съседни области са оставени полицейски управления без съдебни райони. „Какво ще стане с тези кадри, които са една трета? Какво ще стане с камерите, след като се закрива дежурната част? На това не може да се каже, че е по-добре. Няма да е по-добре и за гражданите, защото за всеки подпис ще трябва да ходят при началника на РПУ-то във В. Търново. Аз имам една гореща молба към г-н Машов – да върнем часовника назад, докато не е късно…”, каза още кметът по време на сесията.

Росен Русанов и Васил Василев

Думите на кмета подкрепиха общинските съветници Любомир Ламбев, Васил Василев и Светлин Гърбузанов, който е и председател на Инициативния комитет за запазване на управлението. Тримата поискаха да научат какви са критериите за решението на министъра и на областния полицейски шеф.

КАКВО КАЗА СТ. КОМ. ДИМИТЪР МАШОВ: „От нас се искаше становище. Да, липсата на съдебен район бе важна, но не основна причина. Въпросният математически модел е разработен от специалисти. След дълго обсъждане в ОДМВР направихме следния разчет – в заповедта пише, че заетият щат тук е 32 бройки, а целият е 39 бройки. През годините незаетите бройки си остават такива въпреки множеството конкурси, които сме правили. През тия 7 г., в които аз съм директорът, максимумът е достигал до 34 заети бройки. На тази база са включени 28 бройки от 32. Инспекторът по ДПС се прехвърля към В. Търново, но остава с местослужене в П. Тръмбеш, експертът по криминалистическа дейност не може да работи денонощно. Ние предложихме на министъра тази бройка да мине на подчинение на ОДМВР. Третата бройка от щата е инспекторът по пътен контрол, който отива към сектор „Пътна полиция”, четвъртата бройка е деловодителката в секретното деловодство и отива към РПУ. Така от 32-ма работещи служители остават 28, като от тях един ще бъде пренасочен. Началникът на група „Криминална полиция“ отговаря за един младши разузнавач, инспектор ДПС и за един оперативен и това е нереално. Бройката ще бъде трансформирана, но лицето остава да работи тук. Разследването от години не е към Районното в П. Тръмбеш. Никога в тази община не е имало денонощен наряд, защото щатът е недостатъчен. Работата на тези петима в дежурната е да приемат сигнали и да ги предават, но за денонощие те са не повече от четири-пет. За тях един служител стои в дежурната и си почива, но повече в дежурната няма да се спи! Сега тези пет човека стават полицаи и излизат на улицата. Така служителите на терен стават 14 и ще има денонощно покритие на патрули и няма да се командироват хора от други районни. Остават младши автоконтрольори и градът и селата ще бъдат обслужвани от Пътна и Охранителна полиция. Главните пътища ще се покриват от сектор „Пътна полиция” към ОДМВР. Няма да има дежурна част, но ще има дежурни групи. Така ще е наистина по-рационално да има тук участък”.

Той припомни още, че през 2013 г. всички незаети щатове в МВР са били съкратени и са минали към резерва на ведомството, а те едва ли някога ще бъдат върнати по места. Независимо от пространните обяснения кметът Георги Чакъров заяви: „Вие убихте нашето РПУ! Не заслужаваме такъв удар и не мисля, че дежурните спят нощем. Как в Елена остава управлението, как остават в Дряново и Трявна?! Няма да се примирим…”.

След изказването на директора Диляна Арсова го попита защо всички РПУ-та в страната не станат участъци, след като ще бъде по-добре? Председателят на Общинския съвет Маринета Йорданова поиска да разбере дали старши комисарят ще подкрепи декларацията и събраната подписка в общината, но така и не получи отговор. Дебати имаше по повод твърденията на директора, че хем превенцията много помагала да няма голяма престъпност, хем пък трябвало да се изпълни математическият модел, за който така и никой не разбра нищо конкретно.

Гости на сесията бяха кметът на Стражица Йордан Цонев и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. След извънредната сесия стражишкият кмет каза, че хората трябва да се вдигнат, защото, след като се изтърве моментът, връщане назад няма. Тогава спонтанно се взе решение двете общини да блокират общо три главни пътя по едно и също време. На другия ден – 10 юни, кметът на Полски Тръмбеш пък се включи в първия протест в Стражица.

Красен Кирилов

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ЗА НАД 100 000 ЛВ. ОСТАВА НЕЕФЕКТИВНО

 

Със средства на Община Полски Тръмбеш е изградено видеонаблюдение от 80 камери, които следят в реално време всички населени места, е написано в протестната декларация. Стойността на създаването и поддръжката на системата от своя страна възлиза приблизително на стойност 104 000 лева за периода 2014 – 2022 г. За видеонаблюдението се следи денонощно от оперативната дежурна част и при наличие на инцидент се реагира своевременно.

Територията на Община Полски Тръмбеш е с подход от всички страни – естествен пътен възел, затова се констатира често преминаване на криминален контингент от други области, гастролиращи и вършещи престъпления. Ежедневно се налага регулирането на движение, обработка на ПТП, посещения на ПТП, сигнали за извършени престъпления.

Предвид международните пътища, преминаващи през територията на РУ Полски Тръмбеш, и постоянното санкциониране на водачи, граждани на чужди държави, извършващи нарушения по ЗДвП, се санкционират на момента с наказателно постановление на началника на РУ и заплащат глобата на момента към държавния бюджет. С направената корекция това ще стане невъзможно и нарушителите ще трябва да се съпровождат от полицейските служители до областния град, който е на 40 км от Полски Тръмбеш.

Сега в населените места се чувства спокойствие и денонощно полицейско присъствие, а този извод се налага от анализа за дейността на полицията пред органите на местната власт. За никого не е тайна, че има кадрова необезпеченост и част от състава пътува от В. Търново. Но въпреки това успява да изпълнява своевременно и качествено задълженията си. Това няма да е така, ако министърът на вътрешните работи не промени решението си за преструктуриране на РУ в ПУ, се казва още в декларацията.

Община Полски Тръмбеш е с площ 463 кв. км и население от 13 576 души. Общината се състои от 15 населени места, в това число и общинският център. През територията й минават два главни пътя – Свиленград – Русе, свързващ двете основни митници на Република България, по който минава международният трафик от Азия за Европа. Той предимно е от товарни автомобили и автобуси. Дължината на отсечката, която е на територията на общината е от 17 км. Другият главен път е Русе – София, който е с висок интензитет на натовареност, и три третокласни републикански пътища.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *