Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Павликени отпразнува 79 години от обявяването си за град

Петко Йончев и Анастасия Георгиева са носителите на едностранен плакет

ПАВЛИКЕНИ ОТБЕЛЯЗА 79 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО СИ ЗА ГРАД И СВОЯ ПРАЗНИК, ПОСВЕТЕН НА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ. Честванията започнаха с провеждане на тържествена сесия, на която бяха утвърдени носителите на едностранни плакети. Това са дългогодишният фотограф Петко Йончев и директорът на музея в град Бяла черква Анастасия Георгиева.

Празникът беше уважен и от вицепрезидента Илияна Йотова, която присъства на тържествената част по връчване на отличията и издигане на знамената пред сградата на Общината и поздрави всички присъстващи по случай празника, изтъквайки дейната работа на местната администрация и благоустрояването на общината.

Сред почетните гости бяха още заместник областният управител Огнян Стоянов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, кметовете на Полски Тръмбеш, Левски, Стражица и населените места от общината, почетни граждани, сред които и Весела Лечева, която беше последната удостоена със званието през миналата година, представители на различни институции, общински съветници и общественици, както и делегации от побратимените градове.

Пръв към всички се обърна кметът инж. Емануил Манолов, който не пропусна да благодари на всички институции и жители на Павликени. Той подчерта усилията на администрацията през последните години за развитието на цялата община.

„Положителните промени в нашия град са факт и трябва да имаме очи да ги видим. Постигнахме много неща, които преди 11 години изглеждаха немислими, а днес ги приемаме за даденост. Скоро ще е напълно обновена водопроводната мрежа на града – малко градове имат това. Напълно ремонтирани са църквата, читалището и болницата – малко градове имат това. Всички училища и детски градини са напълно обновени, а също имат и нови детски и спортни площадки в дворовете си – малко градове могат да се похвалят с това. Екологичните дейности – рекултивацията на старото депо, изграждането на пречиствателна станция – малко градове имат тези неща. Постоянно рехабилитираме улици и тротоари; строим паркинги. Имаме богато портфолио от социални услуги за всички нуждаещи се – на малко места дават толкова много подкрепа. Имаме над 100 събития в културния календар – колкото далеч по-утвърдени културни средища“, каза в словото си кметът инж. Манолов.

С поздрав към всички се обърна и председателят на местния парламент Христо Кавалски, който още по време на тържествената сесия благодари на колегите си за всеотдайната работа.

„Днес ние надграждаме родолюбивото дело на хиляди наши предшественици, които съграждаха Павликени. Това са хората, които са били преди нас и които носим дълбоко в сърцата си! Да си спомним за тях и за завещаното от тях“, каза Христо Кавалски. Той обяви и носителите на тазгодишните едностранни плакети, които получиха отличията си от кмета на общината.

ПЕТКО ЙОНЧЕВ СЕ ЗАНИМАВА ПРОФЕСИОНАЛНО С ФОТОГРАФИЯ ОТ 1979 Г., КОГАТО ПОЛУЧАВА И ЗВАНИЕТО ФОТОГРАФ ХУДОЖНИК. Участвал е в над 162 международни салони за художествена фотография и е носител на множество грамоти и награди. Автор е на над 21 самостоятелни художествени фотоизложби, експонирани в различни градове на страната, в това число Русия и бивша Югославия. Участвал е в множество пленери в цялата страна, а в международния в Русия през 1989 г. печели голямата награда и златна статуетка.

НЕ ПО-МАЛКО ВПЕЧАТЛЯВАЩА Е БИОГРАФИЯТА И НА АНАСТАСИЯ ГЕОРГИЕВА. Тя е част от структурата на различни музеи от 1985 г. – първо като уредник на къщата музей „Цанко Церковски“ и къщата музей „Райко Даскалов“, а от 1990 г. отговаря и за фондовете на Историческия музей и на Природонаучната експозиция. По нейно предложение през 2006 г. Общински съвет – Павликени, взема решение за създаване на Исторически музей – Бяла черква, като самостоятелно юридическо лице на основата на работещите 4 експозиции в града. В продължение на над 30 години е председател на читалищното настоятелство на НЧ „Бачо Киро – 1896“. През 2021 г. е удостоена с наградата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Това е най-високото отличие на Министерството на културата.

Плакет на Община Павликени беше връчен на вицепрезидента от кмета инж. Емануил Манолов. Той благодари на Илияна Йотова и сподели, че присъствието й е знак на уважение към жителите и гостите на града.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *