Седмична прогноза за времето

През нощта ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър от южната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 18 и 20 гр. За В. Търново минимална температура около 18 гр.

В петък до обяд времето ще бъде слънчево и почти тихо. Следобед ще се заоблачи. Ще се образуват мощни купести и купесто-дъждовни облаци, от които на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Очаква се засилване на вятъра по конвективна облачност. Максималните температури ще бъдат между 32 и 34 гр., на места и до 36. За В. Търново максималната температура ще бъде около 33 гр. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

Над западните и централни части на Стара планина до обяд времето ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността ще се увеличи и ще се развива купесто-дъждовна облачност, главно в централния дял, от която ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб вятър североизток-изток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 28 гр., а на 2000 м ще остане около 18.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 39.3 гр. през 2017 г., най-ниската измерена минимална температура е 9.2 през 1992 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 44 минути и ще залезе в 20 часа и 58 минути. Фаза на Луната: два дена след новолуние.

В събота облачността ще е променлива с повече облаци в късните следобедни часове и вечерта, когато ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На отделни места валежите ще бъдат интензивни и ще има условия за градушка. До обяд ще бъде почти тихо, а след обяд ще духа до умерен вятър от северната четвърт. Очаква се засилване на вятъра по конвективна облачност. Минималните температури ще бъдат между 19 и 22 гр. Максималните температури ще са между 35 и 38 гр. От неделя до вторник времето ще е предимно слънчево със слаб вятър от югоизток. Минималните температури ще бъдат между 18 и 21 гр. Максималните температури ще са между 33 и 36.

В сряда след обяд временно ще се заоблачи и се очакват превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите ще продължат да са високи, а максималните дори слабо ще се повишат.

В четвъртък ще има повече облаци и вероятността за валежи се увеличава, но няма да бъдат със стопанско значение. Ще остане горещо.

Над западните и централни части на Стара планина в събота облачността ще се увеличи и ще се развива купесто-дъждовна облачност, от която ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър североизток-изток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27 гр., а на 2000 м ще остане около 18. От неделя до края на периода облачността над планините ще е променлива. До обяд ще има повече слънчеви часове, а следобедите ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност, от която ще превалява и прегърмява. Вятърът ще бъде слаб от юг. Температурите ще останат без съществена промяна.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.