Европейската прокуратура съобщава за първа присъда в България по нейно разследване

Европейската прокуратура съобщи, че е предотвратила измама за 400 хиляди евро от бюджета на ЕС в Пловдив. Това е второто съобщение за днес за раследване на прокуратурата на ЕС в нашата страна.
Управител на винарска фирма от Пловдив е осъден за опит за измама, свързан с износа на вино извън ЕС, се уточнява в съобщението. Осъденият е представил фалшиви документи със заявлението за финансиране и е получил условно наказание от една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева.
Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура в България, пише в съобщението.
През март 2020 г. дружеството кандидатствало за 390 452 евро субсидия от ЕС по националната програма за подкрепа в областа на винопроизводството, за да подпомогне износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 г. до 2023 година. За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки желаещ е трябвало да представи три съпоставими независими предложения на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). При проверките ДФЗ установил, че във внесените документи са поставени подправени подписи и са открити други несъответствия с правилата.
ДФЗ е предал данните към прокуратурата и Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. Прокуратурата на ЕС по-късно е поела случая. Подсъдимият се е признал за виновен и е сключил споразумение с обвинителите от ЕС, одобрено от Специализирания наказателен съд.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.