Салмонела е открита в шоколадова фабрика на компания „Бари Калебо“ в Белгия

Белгийско-швейцарският производител на какао и шоколад „Бари Калебо“ (Barry Callebaut) спря производството в завода си във Визе, Белгия, след като откри бактерии на салмонелата в него. Това предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на компанията.

Компанията е водещ международен производител на шоколад, но основно доставя междинни продукти за други марки, поради което и не е толкова популярна.

Бактериите салмонела, които при заразяване могат да причинят тежка диария и стомашни спазми, бяха открити в понеделник в течен лецитин, използван в процеса на производство на шоколад във всичките продукти на компанията.

За сега няма данни за потребители, съобщили за промяна в здравословното си състояние, в следствие на консумиране на заразен шоколад, информира Асошиейтед прес.

Белгийската агенция за безопасност на храните (FAVV) беше потърсена незабавно, каза говорител на „Бари Калебо“, според който малките количества, изнесени от завода от понеделник насам, не са били използвани в производствения процес на други компании, и не са достигнали до рафтовете в магазините.

Компанията извършва доставки до пекарни, сладкарски магазини, ресторанти и други бизнеси от хранително-вкусовата промишленост и хотелския сектор. С повече от 12 000 служители в над 40 страни, тя е определяна като водещ производител на висококачествен шоколад и какаови продукти, припомня ДПА.

Заводът във Визе ще бъде почистен и дезинфекциран. Това ще отнеме няколко дни, добави говорителят.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.