10 търновци тръгнаха по Светия път, ще изминат 700 км пеша

На 1 юли започна четвъртият поклоннически поход „Светият път”, който следва маршрута на връщането на мощите на св. Иван Рилски от старата столица в Рилския манастир през 1469 г. Броят на участниците, тръгнали от Велико Търново, е скромен – едва десетина души, но по пътя се присъединяват и други, които изминават различни етапи според силите и възможностите си. Сред тях за пореден път е най-старата участничка Ружа Симеонова, за която това е още едно изпитание на волята. Организатор и ръководител на групата е Паскал Пиперков, преподавател във факултет „Математика и информатика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Преди началото на похода, на 30 юни, беше направено всенощно бдение, а на следващата сутрин бе отслужена архиерейска света литургия в Катедралния храм на Велико Търново. В първия ден поклонниците преминаха по местата в старата столица, свързани със св. Иван Рилски, продължават към Патриаршеския манастир „Св. Троица” и след това се отправят към Никопол, в който по план трябва да пристигнат на 9 юли. Там ще завърши и първият етап от поклонническия поход. Походът приключва на 6 август в Рилския манастир за празника Преображение Господне.

Началото на поклонническите експедиции, при които частично бе преминаван маршрутът, е през 2015 г., но през 2019 г. бе първият поклоннически пешеходен поход, когато се навършиха 550 години от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски. Такова туристическо, историческо и културно предизвикателство в България не беше организирано никога. Затова и единствените мащаби, с които може да се съизмерва и до днес, е пътят Камино, изминаван от пилигримите в Западна Европа. Бе създаден национален инициативен комитет с председател проф. Пламен Павлов, но огромната организационна, изследователска и проучвателска дейност бе на Паскал Пиперков и Евгени Коев, които са и инициаторите за Светия път. Тръгването на похода се превърна в истинско събитие в старата столица, както трябва и да бъде, а в литийното шествие с иконата на небесния покровител на българския народ се включиха кметът Даниел Панов и стотици великотърновци. През крепостта Царевец процесията стигна до храмовете „Св. Иван Рилски” и „Св. св. Петър и Павел”, където имаше служби. Маршрутът от 570 километра тогава бе максимално автентичен и близък до този, който е преминат преди векове. Разбира се, без истинското духовно изживяване този поклоннически маршрут щеше да си остане само туристически поход.

През 2022 г. основен организатор е Великотърновската света митрополия, подпомогната от фондация „Дякония и мисия” и Туристическо дружество „Трапезица 1902”.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. фондация „Дякония и мисия”

 

 

One thought on “10 търновци тръгнаха по Светия път, ще изминат 700 км пеша

  • 04.07.2022 в 1:20
    Permalink

    Е щом Пиперков участва …. всичко е ОК.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.