Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Балетите „Калина” – Горна Оряховица, и „Виргиния” – Велико Търново, покориха върховете на Световното по танци

Чрез балетните школи „Калина” – Горна Оряховица, и Virginia Ballet – Велико Търново, България се представи изключително успешно на Dance World Cup 2022 в Сан Себастиян, Испания.

Солистът, а вече и хореограф на горнооряховския балет „Калина” Денислав Иванов отново е световен шампион по танци. Първата си титла за младежи той спечели през 2019 г. В последния ден на Световното първенство по танци бяха финалите на топ 10 танцьори в стиловете „Соло балет“ и „Соло контемпорари“. Денислав Иванов спечели титлата, следван от представители на Франция и Израел.

Горнооряховският балет се оказа най-успешната българска школа на това първенство. Освен титлата на Денислав балетът има още една световна титла, завоювана от квартета на най-малките – Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова и Даяна Миладинов, с хореография на Денислав. Те взеха и сребро с характерен танц, а Габриела Мерджанова стана трета на соло.

Титла в соло класически балет до 9 г. спечели Леа Николова от Virginia Ballet – Велико Търново. Общо сребърните и бронзовите медали за танцьорите от областта са десет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *