Доц. Гломб и медици от региона обсъдиха как да наваксаме изоставането в имунизациите срещу COVID-19

Популярната вирусоложка алармира за риск от внос у нас на полиомиелитен вирус чрез бежанците от Украйна

 

КАК ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ДРАМАТИЧНОТО ПОСЛЕДНО МЯСТО НА БЪЛГАРИЯ ПО БРОЙ ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ЕВРОПА ОБСЪДИХА ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това се случи в петък в рамките на семинар, в който главен модератор бе завеждащата отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева–Гломб. В събитието участваха общопрактикуващи лекари от областта и специалисти от Регионалната здравна инспекция, която беше домакин на форума. Мероприятието се проведе по инициатива на Фондация Астра Форум като част от национална програма за повишаване на имунизационното покритие у нас.

„Пред системата на здравеопазване и всички здравни работници стои нелека задача за наваксване на изоставането в покритието по националния имунизационен календар на България. Това е особено важно в контекста на огромния бежански поток от Украйна у нас. В момента близо 100 хиляди украинци, от които около 40 хиляди деца, се намират в страната, а имунизационното покритие в Украйна е изключително ниско. През есента всички 40 хиляди деца трябва да тръгнат на детска градина и училище, но това не може да стане без да са получили всички задължителни ваксини, които се поставят и на българските деца”, посочи д-р Момчил Баев, председател на организацията.

Вирусологът Доц. Любомира Николаева-Гломб представи в дълбочина предизвикателствата по имунизационното покритие в България по отношение на задължителните ваксини и тези срещу COVID-19. Значително изоставане се наблюдава през 2020-21 година заради продължаващата повече от 2 години пандемия. Тя направи сравнение между имунизационния обхват срещу коронавирус в България и други държави, които са успели да постигнат обхват на 50%.

Друг акцент доц. Гломб постави върху риска от полиомиелитен вирус в България заради бежанския поток от Украйна към страната ни. Тя докладва изолиран епидемичен взрив от полиомиелитен вирус в две области на Украйна през октомври 2021 година и подчерта, че наличие на полио-вирус на едно място, означава полио-вирус навсякъде, заради начина на предаването му. Тя припомни, че полио вирусът живее в отпадни фекални води, където може да вирее до 3 месеца. Тази година има около 200 парализирани деца в света заради полио-вирус, а преди 2 седмици в североизточен Лондон е открит вирусът в канални води.

Тя посъветва колегите медици и специалисти от РЗИ – Велико Търново да имат наострено внимание към всички остри вяли парализи и да изследват проби, за да не се пропусне нито един случай. Прилагане на догонваща имунизация за всички, които са пропуснали някоя от задължителните ваксини беше препоръката, която вирусологът направи към лекарите.

В контекста на ваксинопредотвратимите заболявания, Доц. Гломб засегна високата и надвишена смъртност от COVID-19 у нас. Официално около 40 хиляди души загинаха от вирусно заболяване, което можеше да се предотврати чрез ваксини.

Един от лекарите в аудиторията сподели разочарованието си от това, че различни медицински специалности „са предали колегите си по отношение на ваксините срещу COVID-19”, като даде конкретен пример. Става дума за пациент от региона с разширени вени, потърсил тесен специалист в София, който му казал, че с това състояние не може да се ваксинира срещу коронавируса.

Централна тема на обучителния семинар беше как лекарите да общуват с пациентите си, които имат колебания по отношение на ваксините. Д-р Кирил Бозгунов, доктор по психология, клиничен психолог и психотерапевт представи метода на „Мотивационно интервюиране“, който е познат предимно от работата със зависимости, но Световната здравна организация изтъква достойнствата на подхода и в сферата на ваксинопрофилактиката. По своята същност мотивационното интервюиране е разговор за промяната.

Д-р Бозгунов разказа за добри примери от различни държави, където лекари целенасочено са обучавани на мотивационно интервюиране. Това се е случвало дори в спешно отделение, което е доказателство, че подобно умение е в полза на различни медицински специалисти.

Д-р Бозгунов съветва лекарите да задават отворени вместо затворени въпроси на пациентите си като така ги стимулират да споделят повече информация, след което лекарят да приложи техники като рефлексия, обобщение и др. Психологът представи стадиите на промяната, през които обикновено преминава човек – предразмишление, размишление, вземане на решение, действие, закрепване на промяната, рецидив към проблемното поведение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.