Европейският потребителски център припомня, че при големи закъснения на полетите пътниците получават обезщетение

Европейският потребителски център (ЕПЦ) в София припомни важни съвети за правата на пътниците при закъснение или отмяна на полети в съобщение до медиите. Експертите съветват всички пътници да проверяват сайтовете на летището, от което пътуват, за да получат навременна информация, че полетът ще бъде изпълнен, както и колко по-рано трябва да отидат на аеропорта.

Някои авиокомпании предлагат възможност за онлайн чекиране, има и летища, на които се предлага услугата fast track срещу заплащане. В същото време пътниците с намалена подвижност може да се наложи да се чекират по-рано от останалите.

Въпреки че на този етап държавите масово са свалили ограниченията, свързани с ковид пандемията, всеки може да направи проверка на сайта на Министерство на външните работи или в платформата https://reopen.europa.eu .

От ЕПЦ припомнят, че всеки пътник има право на информация. Това е и най-важното и основно право – пътниците трябва да бъдат наясно какво се случва с полета, както и кога би било възможно да излетят. Експертите съветват всички да пазят SMS-и и имейли, които получават от превозвача, а на летището да снимат таблото с информация за закъснението.

При закъснение над два часа въздушният превозвач трябва да осигури храна и напитки за времето за изчакване, две телефонни обаждания или достъп до имейл и, ако е необходимо, настаняване в хотел и транспорт от и до летището. Ако авиокомпанията не раздаде ваучери или храна, всеки трябва да пази касовите бележки и други доказателства за направените разходи.

Възможно е пътниците да имат право на обезщетение, в случай че самолетът кацне на крайната дестинация с повече от три часа закъснение. Превозвачът не дължи компенсация, ако промяната е настъпила поради извънредни обстоятелства извън неговия контрол. Размерът на обезщетението зависи от дължината на маршрута – за най-масовите полети в Европа до 1500 километра сумата е 250 евро.

В случай на отмяна на полет, пътникът може да избере възстановяване на сумата за неизползвания билет в срок до седем дни или, ако има свързващ полет – връщане до летището на заминаване; премаршрутиране, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация при първа възможност или нов полет, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация на по-късна дата, когато е удобно за пътника и при свободни места.

В зависимост от това кога е бил уведомен за отмяната, кога се очаква да пристигне в крайната точка, както и каква и причината за отмяната, пътникът може да има и право на обезщетение.

Някои стачки не попадат в обхвата на понятието „извънредно обстоятелство“, което освобождава авиокомпанията от задължението да изплаща компенсация при забавен или отменен полет. Извънредни обстоятелства обаче може да възникнат при стачки, оказващи влияние върху дейността на въздушния превозвач – например, ако протестират ръководители на полети или служители на летището, посочват от ЕПЦ.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *