Водещи новиниОбществоПавликени

Гигантски бели амури уловиха в яз. „Ал. Стамболийски“ двама рибари от Павликенския край

Единият е 123 см и 31 кг, а другият 114 см и тегло 27 кг

ЮНИ МЕСЕЦ ДОНЕСЕ ОГРОМНА СЛУКА НА ДВАМА ВЪДИЧАРИ ОТ ПАВЛИКЕНСКО. Те обогатиха личната си колекция с трофейни риби с внушителни размери. На кукичките се закачили бели амури, които били и основната цел на ентусиастите.

Късметът първо се усмихнал на 39-годишния лесничей Тихомир Куев от Вишовград. Той хванал трофей с тегло 27 кг и дължина 114 см. Негов помагач с кепа бил Румен Цачев от Павликени. Въдичарят се натъкнат на огромната риба в района на полуострова срещу стената. Двамата приятели замятали в плитък участък с около 3 метра дълбочина с дънни въдици от брега.

Пет дни по-късно, на 20 юни, към 9 сутринта, слуката споходила и на Румен Цачев, който вдигнал летвата още по-високо с амур 31 кг и 123 см. Ловил е на същото място, само че този път свидетел на улова станал друг ентусиаст – Ангел Йорданов от Павликени.

И двамата майстори идват на язовира специално за едри амури, понеже знаят, че рибите излизат там да пасат от водораслите в плитчината. Печелившата въдица и в двата случая е била заредена с царевичка с повдигач, „на косъм“, влакно 0,35 мм монофил и кука N 2.

Това са лични рекорди за Тихомир и Румен, макар че досега имат в актива си доста едри амури от този язовир. Двамата рибари споделят, че най-често идват на яз. „Ал. Стамболийски“, понеже е близо до домовете им, а и държи трофеи. Те обикновено играят вабанк: залагат само за едри риби – шарани и амури.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *