Предпазните маски отново стават препоръчителни

ОФОРМЯЩАТА СЕ ТРЕВОЖНА ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ ПОВИШАВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 ПРОВОКИРА ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ отново да излязат с препоръки за носене на предпазни маски на закрито и при струпване на много хора на едно място. Експертите припомнят, че не бива да се подценяват дистанцията и дезинфекцията, тъй като новият подвариант на Омикрон е по-заразен. При него се проявяват симптомите повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене, повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост.

Към момента регистрираната 14-дневна заболеваемост от коронавирус в областта възлиза на 36,13 на 100 хил. души население спрямо 20,46 на 100 хил. души население през миналата седмица. 45 диагностицирани се лекуват в домашна обстановка, а 11 лица са хоспитализирани.

За последните 7 дни вирусът взе три жертви, а общият брой на починалите от инфекцията в региона е 1680.

Незначителен остава интересът към имунизациите. Едва 4 дози за сложени в цялата област за денонощие. В областта са инжектирани общо 116 734 ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 54 227 лица. С поставена бустерна доза са 21 726 души.

На този фон временният имунизационен кабинет в РЗИ вече ще работи само вторник и петък от 9:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 17:00 ч.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.