Заведение ще виси във въздуха след строеж на нова улица

Великотърновска гостилница остана на 2,5 м над нивото на пътя

 

Заради строежа на новата отсечка от ул. „Димитър Благоев“ в кв. „Бузлуджа“ гостилницата „При Вальо” остава на над 2 метра и половина над нивото на пътя. И поне на този етап не се предвижда подход към заведението откъм новоизграждащата се улица. „Макар да ни има повече от 20 години, ние не сме собственици на земята и не можем нищо да предприемем. Гостилницата се води временен преместваем обект, по тази причина не е обозначена в кадастъра и никой не е взел предвид това обстоятелство. Затова оставаме във въздуха”, коментира собственичката на заведението Светла Георгиева.

Самата улица „Димитър Благоев” е една от трите, които се изграждат в квартала. Тя вече няма да свършва в нищото, а ще излиза на новия път, свързващ „Бузлуджа“ и „Зона Б”, разбра „Борба” от Динко Кечев – директор на дирекция „Строителство и устройство на територията” в Общината. Това осигурява на пешеходци и шофьори още един нов излаз към ул. „Магистрална” и една от главните улици на града – „Никола Габровски”. Трасето, което преди представляваше поляна, вече е прокарано, нивото е изкопано и по него усилено се работи, видя нашият екип. После ще се оформя пътната конструкция, ще се поставят бордюрите и ще се правят тротоари. Накрая улицата ще бъде асфалтирана. В момента едновременно се изграждат подземната комуникация, водопроводите, канализацията и отводняването на улиците. А там, където пречат, комуникациите се преместват, уточни инж. Кечев. По „Иван Хаджидимитров” се правят два участъка под и над гаражите, като в един момент улицата се включва в „Димитър Благоев”.

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЧИСТО НОВИТЕ ОТСЕЧКИ НА УЛИЦИТЕ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ”, „ИВАН ХАДЖИДИМИТРОВ” И „НАРОДНИ БУДИТЕЛИ” ОТ ГОДИНИ СЕ ПРЕХВЪРЛЯШЕ ОТ ЕДНА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА В ДРУГА. Освен липсата на финансиране проектите се забавяха и от продължителните отчуждителни процедури. „Със срокове не се ангажирам, защото постоянно излиза нещо под земята, но се работи с добри темпове. Надявам се до началото на есента да сме приключили”, заяви Динко Кечев. Ул. „Народни будители” е почти готова, остава да се положи износващият слой асфалт. Става дума за отсечката от „Лидл” до ул. „Иларион Драгостинов”. И на трите нови улици ще има улично осветление.

И докато бленуваните нови участъци явно най-накрая ще бъдат направени, то съществуващите трасета отдавна се нуждаят от ремонт. Така например ул. „Иван Хаджидимитров” е цялата в кръпки, има и дупки с диаметър 50 см. А на ул. „Димитър Благоев”, която излиза пред „Класико”, при всеки по-силен силен дъжд се образува езеро, което се простира от единия до другия край на платното и преминаването е невъзможно, без човек да си напълни обувките с вода.

От рехабилитация и преасфалтиране се нуждаят и редица други квартални улици, които не са пипвани с десетилетия.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Три нови улици се завършват в моментра в квартал „Бузлуджа“
На мястото на поляната ще бъде продължението на ул. „Димитър Благоев”.
На това място ще се съединяват улиците „Димитър Благоев” и „Иван Хаджидимитров”.
Заради построяването на блоковете по ул. „Иван Хаджидимитров”, преди да се направи самата улица, тротоарите на места стават доста по-високо от нивото й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.