Свят

Изследване установи траен ръст на разстройствата от аутистичния спектър

Разстройствата от аутистичния спектър продължават да нарастват стабилно, установи изследване в САЩ, цитирано от ЮПИ.

Резултатите от изследването, публикувани онлайн от изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Pediatrics, сочат разпространение на тези разстройства на ниво от 3,14 на сто при деца и юноши в САЩ през 2019 г. и 2020 г. Това е повече от данните за разпространение на състоянията от други изследвания в предишни години. Според National Health Interview Survey за 2014 г.-2016 г. аутистичните разстройства са 2,47 на сто, за 2018 г. 2,30 на сто от децата в САЩ са засегнати според изследване на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията и 2,5 на сто за 2016 г. според Националното изследване на детското здраве в САЩ.

Изследователите описват разстройството като „сложна неврологична неспособност с увеличаващо се разпространение по света“.
Данните за разпространението на състоянието по света от 2014 г. насам варира от 0,42 на сто до 3,13 на сто за Европа, 0,11 на сто до 1,53 на сто за Близкия изток и 1,41 на сто до 2.52% в Австралия.

Според авторите на проучването роля за разпространението има вариращият икономически статут на семейството, като децата от семейства с по-нисък доход са засегнати по-често.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *