Неврологичните симптоми на дългия Ковид поразително приличат на тези при болестите на Алцхаймер и Паркинсон

Учени от Австралия и Люксембург може би са определили причината за неврологичните ефекти на дългия Ковид, включително на състоянието, известно като „мозъчна мъгла“, съобщи електронното издание на „Джерузалем пост“.

Симптомите на инфекцията Ковид-19, която е заболяване на дихателната система, обичайно продължават не повече от две седмици. Около 30 на сто от хората с Ковид-19 изпитват симптоми повече от два или три месеца след заразяване с новия коронавирус. За проявленията и лечението на дългия Ковид все още се знае малко, отбелязва изданието.
Повече от две години и половина от началото на пандемията, учените започват да конкретизират латентните ефекти на заболяването. Сред тях са и неврологични симптоми, за които се смята, че са причинени от въздействието на вируса върху централната нервна система.
Изследване на специалисти от Технологичния университет Суинбърн и университета Ла Троб от Мелбърн и от университета на Люксембург, публикувано в сп. „Нейчър“, установява поразително сходство в неврологичния ефект на дългия Ковид със симптомите на невродегенеративните заболявания. Изследователите са наблюдавали натрупване на протеинови фрагменти от вируса SARS-CoV-2, които оформят токсични бучки в мозъка, подобни на тези при пациенти с болестите на Алцхаймер или Паркинсон.
Изследването показва, че тези плаки са силно токсични за мозъчните клетки. „Ако последващи изследвания потвърдят, че формациите от тези амилоиди причиняват дългия Ковид, то антиамилоидните лекарства, разработени за лечение на Алцхаймер, ще може да се използват за неврологичните симптоми на дълъг Ковид“, каза д-р Мирън Чарнли от Технологичния университет Суинбърн.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.