Участници от 29 държави идват за 45-ия международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

За първи път в културната програма ще играят нестинари

На 11 юли започва 45-ият международен летен семинар по български език и култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Въпреки леките финансови затруднения заради високата инфлация той отново ще приеме изкушените от историята и езика ни. Тържественото откриване е от 10,30 часа в аулата на университета, а за добре дошли в първата вечер за всички участници ще има коктейл в грандхотел „Янтра“. За настроението ще се погрижи група „Виво Монтана“. Програмата и подробностите около провеждането на семинара бяха представени от заместник-директора доц. Валерия Тодорова, административния секретар Кремена Георгиева и организаторката Силвия Георгиева.

Интересът към семинара във Велико Търново е традиционен, като тази година участниците са 89 от 29 държави от континентите Европа, Азия, Америка и Африка. Повечето са студенти, но има и представители на най-разнообразни професии – преводачи, учители, докторанти, ветеринарен лекар, фармацевт, инженер, художничка, редактор, лекар, екскурзовод и др. Показателно за нивото на семинара е, че 29 от всички участници тази година вече са идвали на предишни издания. Всички ще бъдат настанени в изцяло обновения блок 1 на студентските общежития.

НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ УЧАСТНИК Е 71-ГОДИШНИЯТ АНГЛИЧАНИН УОЛТЪР ЕЛИЪТ, който идва за 12-а поредна година. Най-младата е Диа Ачаржи от САЩ, на 18 години, която идва да усъвършенства майчиния си език, тъй като майка й е българка. Сред участниците има и друга с български корени – това е студентката от Япония Мая Юса. Нейният баща е българин. За втори път тук ще бъде вицепрезидентът на Американския колеж в Дъблин Рори Макентегарт. Също за втора поредна година идва и ирландската писателка Ейлис Амквист. Най-много са участниците от Германия – 10, от Полша – 8, Гърция – 6, и от Сърбия петима.

От 11 до 31 юли, в продължение на три седмици, участниците ще имат упражнения по практически български език, програмата предвижда специализирани семинари по история и култура на България, българско изобразително изкуство, фолклор, кинолектории. Екипът от преподаватели ще работи по учебници за три нива на предварителна подготовка на участниците в семинара. Те за издания на ВТУ и са под общата редакция на чл.-кор. Стоян Буров. Към всеки учебник има и звукови файлове.

Освен познатите от предишните издания на семинара вечери на интернационалната кухня „С нож и вилица по света“, на запознанствата, изучаване на български народни хора и песни, тази година ще играят и нестинари. Нестинарската обредност и огнената магия чужденците ще видят на 14 юли вечерта. Жаравата ще бъде разпалена на площада пред ректората.

По време на семинара в 321-ва аудитория ще бъде премиерата на филма „Учителю!“ на режисьора Станимир Трифонов за любимия преподавател на поколения студенти Анчо Калоянов.

Предвиждат се и екскурзии, като новата тази година е до Калофер и Карлово. В последната седмица всички участници ще бъдат на Българското Черноморие, а избраният курорт е „Албена“.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.