Почина най-старият Магеланов пингвин

Най-старият Магеланов пингвин в зоологическата градина на Сан Франциско – един от най-възрастните, живеещи в плен по света, почина на 40 години, съобщи Асошиейтед прес.

Средната възраст на вида е от 20 до 30 години.

Капитан Ио, както се казваше пингвинът, беше последният представител на животните, с които е основана колонията от Магеланови пингвини в зоопарка.  Преди смъртта си той е бил почти сляп и глух и е трябвало да го хранят със специални техники.

Магелановите пингвини са характерни за Южна Америка. Височината им може да надхвърли 60 см, а теглото им да достигне 6,4 кг.

Капитан Ио пристигнал в зоологическата градина през 1984 г., когато са докарани 52 диви Магеланови пингвина, за да основат колония на Острова на пингвините – ограждение с голям открит басейн, както и бърлоги, скалисти пейзажи, имитиращи естествената им среда, разказаха от зоологическата градина.

Капитан Ио по характер беше  „възрастен изтънчен джентълмен“, каза Куин Браун от зоопарка.
„Той не участваше в обичайните щуротии – не крадеше риба от другите, нито си пробиваше път през струпалите се за храна. Вместо това тихо и учтиво седеше на каменистия плаж и чакаше реда си, след което отиваше да поплува или се прибираше у дома“, каза Браун. „Той беше единствен по рода си“.

Капитан Ио има 26 деца, 31 внуци и осем правнука, съобщиха от зоологическата градина. Много от тях са в други зоологически градини в страната.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *