Водещи новиниОбщество

Строят ли незаконна площадка за кучета на 10 м от люлки и катерушки в кв. „Бузлуджа”, се питат живущите наоколо

Местните не си дават зелената площ и сезираха прокуратурата

 

Площадка за разходки на кучета в зелена площ сред един от най-заселените градски райони на В. Търново скара живущи и общинари. Срещу изграждането на обекта зад магазин „Лиа” в квартал „Бузлуджа” са входирани множество жалби.

Верка Гачева от Велико Търново например, която живее близо до строежа – на ул. „Георги Измирлиев” 19, е депозирала жалба от 6 юли до Общината, Общинския съвет и Районна прокуратура – Велико Търново. В нея тя изразява абсолютното си несъгласие и това на съседите си от „тихомълкото” изграждане на такава площадка на поляната в близост до къща, магазин за хранителни стоки, жилищни блокове и детска градина, без да е искано разрешение на живущите наоколо и на собствениците на търговски обекти. Според гражданката мястото е неподходящо, защото кучетата ще вдигат шум и ще разнасят бълхи, а непосредствено над терена, само на 10 метра, има изградена детска площадка.

Около 18 – 20 юни тази година съкварталците са разбудени от шума на фадрома и багер, който започнал заравняване на мястото. „По обяд една млада госпожа ходеше с една папка книжа и ръководеше изкопните работи. Доколкото ми е известно, когато има строителен обект, трябва да има и табела, на която да пише какъв е обектът, кой е инвеститорът, кой – изпълнителят, и снимка на това, което ще се строи. Такава табела няма. На следващия ден се наляха някакви циментови „стъпки” и от тогава до сега няма никой на обекта. Разбрахме един от друг, че Общината ще прави там площадка за разходка на кучета. Колко е вярно, не знам, но оставям на всички вас и на съзнанието ви, да направите проверка и да отговорите на въпроса какво ще се прави на това място и има ли законово основание”, пише в жалбата си Верка Гачева.

ПРЕЗ 2010 Г. ЖЕНАТА ХОДИЛА ЛИЧНО В ОБЩИНАТА С ИСКАНЕ ДА БЪДАТ НАСРОЧЕНИ ТЪРГОВЕ ЗА ПЕТНА ЗА ГАРАЖИ, ЗАЩОТО ТОГАВА ИМАЛА НАМЕРЕНИЕ ДА СТРОИ. Показали й на картата, че това място се води зелена площ заедно с площта до блока на ул. „Георги Измирлиев” 16 и до трафопоста, който се намира близо магазин „Лиа”. Също й обяснили, че по тази причина там не може да се строи и да се прави каквото и да било. „Нямам информация градоустройственият план в района да е променян от 2010-а досега.

Непосредствено над терена има изградена детска площадка.

Т.е. за мен каквото и да се прави на този терен, е незаконно. А още по-лошо е, ако има издадено разрешение от Общината”, продължава изложението си Верка Гачева. Тя припомня, че мястото е било любима пързалка на децата, която вече е унищожена с очертаването на терена. Освен това под земята има прокарани преди 7 – 8 години тръби с кабели на оператори и интернет доставчици.

Верка Гачева, като собственик на жилище близо до обекта, настоява от свое име и от това на възмутените си съседи за извършване на пълна проверка, защото счита, че не е законосъобразно да се унищожават зелени площи, които се водят като такива в градоустройствения план на Велико Търново, без значение какво ще се прави там. Иска още да бъде огласено кой какво строи на терена, кой е разписал строителното разрешение и коя е фирмата изпълнител, разорала мястото. В жалбата си тя настоява виновните да бъдат наказани, а бетонните „стъпки“ да бъдат премахнати.

Снимка на „Гугъл“ показва местонахождението на бъдещата площадка за кучета. Навсякъде около нея има жилищни блокове и търговски обекти.

Нашият екип посети мястото, като състоянието в момента на терена е точно такова, каквото го описва Верка Гачева. Ще добавим, че там беше последната дива поляна в най-големия квартал на старата столица, на която поколения момчета израснаха, ритайки топка, необезпокоявани от преминаващи коли. Районът наоколо е гъсто населен и шумът от много лаещи кучета на едно място би бил наистина невъобразим за живеещите там. Площадка за разходка на кучета е необходима, защото в квартала хиляди са тези, които имат домашни любимци и сега ги разхождат в парка и на всяка възможна полянка. Трябва да има обаче баланс между интересите на едни и спокойствието на други. А в. „Борба”се ангажира да зададе същите въпроси на институциите, на които иска отговор Верка Гачева.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Строят ли незаконна площадка за кучета на 10 м от люлки и катерушки в кв. „Бузлуджа”, се питат живущите наоколо

  • Както в края на статията авторката е написала „…сега ги разхождат в парка“. Държа да отбележа, че разхождането на кучета в парка е забранено и то от доста години. Но общината явно няма никакво желание да се справи с този проблем, като дори едни указателни табели не иска да постави. Навярно много собственици не знаят, че е забранено поради липса на информация. Има и такива, които знаят, но умишлено не спазват забраната, дори си позволяват да ги разгождат без повод сред играещите деца в парка. Преди около две години с любезното съдействие на ОСВТ, беше разрешено преминаването на повод през определени алеи, но и те не са обозначени разбираемо. За липсата на какъвто и да е контрол от страна на общината мисля, че е излишно да коментирам.

    Отговор
  • Чудя се дали тази Верка се е почувствала обидена от отказа на Общината да ѝ даде разрешително за строеж там и тя сега да отмъщава. Няма по-голяма глупост от това да си против площадка за кучета, с която минимум ще се премахне змиярника, който е бил преди там. Или Верка предпочита да не лаят „хиляди кучета“, „които ще разнасят бълхи“, но да се построи блок с който ще дойдат още коли,още хора и още кучета… Госпожа уверявам Ви, че тези кучета стопаните им ги поддържат в по-добра хигиена от по-голяма част от населението на Пишмана.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *