Църква и кметство водят съдебна битка за полусрутеното килийно училище на П. Р. Славейков в Дебелец

Църквата „Света Марина” в Дебелец и местното кметство чрез Община Велико Търново спорят в съда на кого е бившето килийно училище, научи „Борба”. В момента от сградата като по чудо е останала здрава само лицевата стена, видя наш екип. Откъм църковния двор, където са още църквата и камбанарията, сградата и покривът са почти напълно разрушени. Това, което е здраво, е помещение, стегнато от кметството през 2017 г. за почивка на гробарите и да има къде да си оставят инструментите. На следващата година е направена и тоалетната.

Така изглежда откъм църковния двор килийното училище в Дебелец сега.

В съдебния спор и двете страни прилагат актове по давност: църковното настоятелство – нотариален акт от 1972 г., а Общината – акт за публична общинска собственост от 31.01.2007 г., който обаче за съда няма същата тежест. Районният съд във Велико Търново със свое решение от 17 юни т. г. се произнася в полза на църковното настоятелство, председателствано от йеромонах Йоаким. На съдебното заседание, което се провежда на 28 март т. г., то призовава за свидетели три жени от църковното настоятелство, едната от които твърди, че след 1950 г. килийното училище е използвано за жилищни нужди от свещеник и други служители на църквата, включително към датата на съставяне на нотариалния акт, а и след този период. Така съдът приема, че църквата е владяла сградата непрекъснато за период, повече от изискуемите 10 години, поради което правото й на собственост е придобито по давност. А Общината с нищо не е доказала обратното или че в даден период е владеела само тя училището. „Още като разбрахме, че има такава искова молба, ние призовахме гражданите, най-вече възрастните, да подкрепят килийното училище, като разкажат кой каквото знае и помни. Защото килийното училище и Старият мост са двете неща, които дебелчани приемат присърце. А и години наред все се поставяше въпросът кога ще се ремонтира училището. Нито един гражданин не дойде на делото в съда да подкрепи кметството като страна”, заявява кметът Снежана Първанова. Районният съд взема под внимание свидетелските показания и признава в решението си, че през цялото време – от 1871 г., когато е възстановена Българската православна църква, „Света Марина” е владеела и ползвала имота и затова Общината не може да има претенции. „Как можеш да владееш нещо, което е съсипано и в аварийно състояние… Единственото, което е направено, и то от кметството, през 2018 г., е тоалетната. От съдебното решение излиза, че църквата през цялото време е владеела килийното училище, но тя няма какво да владее освен тази тоалетна. Толкова време никой нищо не каза, че училището е на църквата, никой не си го поиска, а постоянно се задаваха въпроси какви са плановете за него”, възмущава се Снежана Първанова.

Съдът не признава никой от доводите на Общината като основателен да й се признае правото на владение. Нито плащането на данък сгради, нито грижите за снегопочистване и косене на тревата около училището от служители на кметството, като съдът счита, че поначало това е нейно задължение. Община Велико Търново е обжалвала, така че съдебната битка се пренася в по-горна инстанция.

Полумасивната каменна сграда на килийното училище в Дебелец е строена през 1850 г. с площ от 110 кв. м, като в нея имало 7 помещения. В училището е преподавал и Петко Р. Славейков. То е част от архитектурния ансамбъл на камбанарията и църквата „Света Марина” и е обявено за архитектурен паметник на културата от местно значение през 1979 г.

През 2015 г. кметството дава 19 000 лв. за изготвяне на проект за реконструкция по автентични данни на килийното училище. Проектът е дело на арх. Драгомир Йосифов, а предназначението на възстановената сграда е трябвало да бъде обредна зала, защото е в комплекса на Гробищния парк и такава в Дебелец няма. „Още с избирането ми през 2015 г. направихме Обществен съвет от 13 души към кметството, който да взема важните решения за града, а не да го правя аз еднолично. В него влизат представители на бизнеса, на образованието, младежки структури, има и граждански квоти. Така е взето и решението какво да се случва в килийното училище.

Обществената нагласа беше за обредна зала с трапезария и санитарни възли. Да има и стая за приютяване на хора, изпаднали в беда, отново със санитарни възли, както и помещение за музейна сбирка, защото е редно да се знае какво е килийно училище и неговата история. Това бяха нашите планове”, разказва кметицата на Дебелец. Проектът е готов през 2018 г. и кметството го дава на Община Велико Търново, която кандидатства пред Министерството на културата през следващата година. Цялата реставрация на килийното училище към този момент е струвала 226 810 лв. „Сега ме е яд, защото имахме планове и направеното щеше да е полезно за хората. Имайки предвид състоянието на църквите в Дебелец в момента, не съм убедена, че проектът ще се случи. Дори кметството да го подари”, казва Снежана Първанова.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *