Велико Търново получава над 8 млн. за общински пътища и улици

Отпускането на средствата зависи от решение на Министерски съвет

 

НАД 8 МЛН. ЛВ. ОЧАКВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА  РЕМОНТ НА ВАЖНИ ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА И УЛИЦИ В СТАРАТА ЧАСТ НА ГРАДА.

Шест инфраструктурни проекта на местното кметство, разработени от екипа на Даниел Панов, са одобрени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С искане за финансиране разработките са внесени от строителния министър в оставка Гроздан Караджов до Министерски съвет.

Отпускането на необходимите средства по мотивираните от местната власт проектни предложения зависи от решението на кабинета. Цялата инвестиция на Общината само за общинските пътища е на стойност около 7 млн. лева.

Одобрени са основни ремонти на участъци от

ЖП гара Велико Търново – местност „Боруна“ – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – кв. „Света гора“ – разклон с главен път I-4 В. Търново–Варна;

разклона на общински път Дебелец-Плаково – с. Велчево – Къпиновски манастир/2,8 км., от разклона на Републикански път III-504 до с. Ресен – с. Никюп – граница с община Горна Оряховица /общо 7,7 км/;от разклона на Републикански път III-504 до с. Ресен – с. Водолей – с. Дичин – граница с община Павликени/общо 9км/;

Русаля – Дичин /общо 5,7 км, пряката отсечка между двете села/.

За всички пътни отсечки Община Велико Търново има изготвени работни за рехабилитация и издадени разрешения за строеж.

За финансиране от държавата е подаден и прекият път до римския град Никополис ад Иструм. За отсечката, която свързва и архитектурно-музейния резерват с шосето Велико Търново-Русе също е изготвен работен проект, чака се единствено съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

В предложението на МРРБ с одобрените проекти на Общината са предвидени и 1 млн. лева за старт на реконструкцията на 15 улици и улични участъци в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново, останали извън обхвата на европейския проект за градска среда по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Ако правителството одобри финансирането, поетапно ще започне основният им ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.