Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

10 хиляди лева ще струва на Общината площадката за разходка на кучета в кв. „Бузлуджа“

На зелената площ зад магазин „Лиа“ в кв. „Бузлуджа“ ще бъде изградена площадка за разходка на кучета, потвърдиха за в. „Борба“ от отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. Проверката, която се ангажирахме да направим, е заради жалбата на великотърновката Верка Гачева, живееща в близост до терена, и многото й въпроси какво ще се прави там. За случая „Борба“ съобщи наскоро.

За площадката не се изисква смяна на предназначението на терена, защото там няма да има строеж по смисъла на Закона за устройство на територията, уточниха още от Общината. Поради същата причина не се изисква и допитване до гражданите.

10 хиляди лева ще струва изграждането на площадката, която е заложена в Инвестиционната програма на Община Велико Търново още през 2021 г., но едва сега е осигурено финансирането. Мястото ще бъде отделено с ограда, предвидени са и пейки за почивка, докато домашните любимци се разхождат.

След публикацията на в. „Борба“ се разгоря остра дискусия между привърженици и противници на идеята в последната свободна поляна в кв. „Бузлуджа“ да има площадка за разходка на кучета. Едни приветстват начинанието, други са категорично против под блоковете им да лаят много кучета, събрани на едно място. Оказа се, че тя се прави след искане от живущи в квартала, подкрепено с подписка, които са настоявали за нейното изграждане.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

3 thoughts on “10 хиляди лева ще струва на Общината площадката за разходка на кучета в кв. „Бузлуджа“

 • 14.07.2022 в 11:44
  Permalink

  Ще се ангажира ли екипът на в. Борба да направи проверка във въпросния отдел „Окона среда“ защо не обозначава адекватно (с информационни табели) разрешените и забранените места за преминаване на кучета през градските паркове? Също и да обяснят чрез Вашия вестник на обществото, кога ще започнат да контолират реда в парковете, където въпреки наличието на обособени площадки за разходка на кучета, стопаните продължават да си ги разхождат по алеите, на повод и без повод. Не е ли редно след като общината инвестира такива суми за изграждане на подобни съоражения, след това да следи спазват ли се правилата или всичко си е както преди? Защото ако няма промяна, какъв е смисълът да се харчат средства за нещо безмислено? Надявам се в най-скоро време да пуликувате отговорите на въпросите ми към отдел „Околна среда“

  Отговор
 • 15.07.2022 в 8:23
  Permalink

  Едно свободно място имаше в тоя квартал и вместо да направят спортна площадка за децата от близките блокове , явно кучкарите са по- важни. Да не говорим , че сега за пътеката към квартал Чолаковци съвсем няма да има откъде да се минава. Единственият подход покрай магазин Лиа освен , че е постоянно задръстен с коли , няма и тротоар , където да се върви. Освен да се върви по пътното платно и да се отнема предимството на автомобилите , друг вариант няма. А това , че няма никакъв контрол , кой къде си разхожда кучето , както са написали по- горе е излишно да се споменава. Тръгнеш ли пеша нанякъде , се чудиш откъде да минаваш , защото кучкарите са окупирали алеите на парка .

  Отговор
 • 16.07.2022 в 10:54
  Permalink

  Добре.. в парка неможе да разходжаме домашните си любимци, по затревени площи също, в клетка също защото всички са против. А къде трябва да разходя кучето си позволите, на покрива ли?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *