Четвъртокласници от Горна Оряховица пресъздадоха основаването на Никополис ад Иструм (СНИМКИ)

В римския град бе открит V Античен фестивал „Нике – играта и победата”

Античността се завърна сред естествения декор на древния Никополис ад Иструм, където в горещия съботен ден се провежда петото юбилейно издание на фестивала „Нике – играта и победата”. Очакваното от стотици любители на историческите възстановки събитие бе открито от директора на Регионалния исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов. „Уважаеми дами и господа, достопочтени сенатори! За мен е чест да ви приветствам на това място, където животът е кипял преди 15 века. Имаме сведения, че в Никополис няколко римски императори са посещавали този град и са стъпвали по точно тези места, където сте и вие. Все пак, това са останалите бледи следи от величието на Никополис ад Иструм, но нямаше и тях да ги има, ако не бяха археолозите, които го проучват от 122 години. Удоволствие е да ви представя и доц. Павлина Владкова, която 40 години работи на този обект, както и колегата Калин Чакъров, който също е тук. Добре дошли и се наслаждавайте!”, каза в приветственото си слово Иван Църов. Всички присъстващи бяха поздравени и от кметицата на Никюп Йорданка Атанасова.

Основната програма на фестивала започна с „жива” картина, която пресъздаде основаването на Никополис ад Иструм. В ролята на реконструктори влязоха учениците от IVа клас от горнооряховското основно училище „Св. св. Кирил и Методий” с класен ръководител Цветанка Найденова. Учениците за първи път изпитали тръпката от мястото и били завладявани от античността, когато, още първокласници, през 2019 г. дошли на екскурзия в Никополис ад Иструм. Запалили се по историята, работили по проект и лека-полека сами стигнали до идеята за този спектакъл. Разбира се, той бил подкрепен от ръководството на училището, а Цветанка Найденова била двигател на целия творчески процес, тя подбрала и костюмите на децата. Учениците положили неимоверен труд, като повече от година били събирани факти за историята на римския град. После бил подготвен и спектакълът, който бе поднесено художествено на публиката.

Тази година фестивалът е посветен на личността и делото на готския просветител и християнски мисионер Улфила. Според историците Никополис ад Иструм е мястото, което той е избрал като център за дейността си и където е превел Библията на готски език, за да може варварите да приемат християнството като своя вяра. За съжаление, за тази историческа личност се знае малко.

Реконструктори от Ямбол, Свищов и София със сценки и артистичното  си присъствие из целия римски град Никополис ад Иструм успяха поне за ден да върнат зрителите векове назад, за да научат те повече за интересната и драматична история на града. Зрителите станаха свидетели на войнишка клетва, пазар за роби, антична мода, езически ритуал към богинята-майка Нертус. В различни палатки бяха показани въоръжение, римски амулети и сувенири – копия на предмети от античността. Сред интересните съоръжения е и бойната машина „скорпион”. Желаещите можеха да се пробват в стрелба с лък или да се полюбуват на чудния фонтан, в който наливаш вода, а излиза вино. Той е дело на гърка Херон Александрийски, който бил автор и на други подобни безсмислени изобретения. Фонтанът се поставял в двора на някой от храмовете.

А Петър Стефанов от Велико Търново готвеше за участниците във фестивала вариация на древната римска рецепта на „фрикасе а ла Матий”. Представлява  булгур, сварен в пилешки бульон, като слага още запържено телешко месо и сварено свинско. Всичко това се смесва и се добавят три вида лук, целина, ябълки, мед и много подправки. Рецептата е на римския чревоугодник Апиций, който е оставил цял кулинарен сборник. Там е описано и това ястие, като Петър Стефанов леко го е модернизирал по нашите съвременни вкусове, т.е. намалил е малко подправките. „Едно време са слагали много подправки като количество – черен пипер, кориандър, кардамон. Ако аз слагам 1 лъжица на този обем, римляните са слагали 5. Богатството на един патриций се съизмервало и с видовете и използваното количество на подправките в ястията. Дали си пасват, е отделен въпрос”, обясни Петър Стефанов. За конкретния случай той бе приготвил 2,5 кг телешко месо, 11 кг. свинско, 2,5 кг. ябълки, 2,5 кг. лук, около 1 кг. други зелении. Общо порциите са около 100 – 80 за реконструкторите и допълнително 20 за дегустации.

Програмата на фестивала предвижда до вечерта езическо жертвоприношение и ритуал по гадаене, късноантичен римски юридически процес, религиозен диспут между Улфила и мизийски епископ, битка между готи и римляни, погребение на готски вожд и др. атракции. И накрая – концерт на Ксана.

Фестивалът се организира от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и в партньорството с Великотърновския исторически музей.

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *