В натура – мюнхенска бирария дава бира срещу олио

Бирария в Мюнхен откри нов начин за преодоляване на недостига на олио в Европа – като позволи на клиентите да плащат в натура, осигурявайки си достатъчни запаси, за да продължи да пържи шницели, предаде Ройтерс.

Много европейски страни, включително Германия, изпитват недостиг след началото на руското нашествие в Украйна. Двете воюващи страни осигуряват около 80 процента от глобалния износ на олио.

Мениджърите на мюнхенската бирария Гизингер, към която работи и пивоварна, смятат, че са открили отговора. Те предлагат на любителите на бира литър от любимата напитка за същото количество слънчогледово олио.

„Просто свършихме олиото в кухнята и се налага да бъдем изобретателни“, заяви мениджърът Ерик Хофман пред Ройтерс.

Бутилките с олио от слънчоглед и рапица често липсват от рафтовете в германските супермаркетите и много магазини са въвели максимални квоти на клиент.

„Снабдяването с олио е много трудно. Ако се нуждаете от 30 литра седмично и получавате само 15, в някакъв момент няма да можете да пържите шницели“, заяви Хофман. Той уточни, че до момента клиентите на бирарията са разменили към 400 литра олио за бира.

Литър бира струва около 7 евро в германските бирарии, а бутилка олио – около 4,5 евро.

Мориц Балер, клиент на бирарията, купил 80 литра олио в Украйна по време на посещение за доставка на хуманитарна помощ. След това ги разменил за осем кашона бира за партито за рождения си ден.

БТА

Сн. Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *