Безводие в Драганово, карат на водоноски

Местните стягат протести, вече не вярват на обещания

 

ЦЯЛА СЕДМИЦА ЖИВУЩИТЕ В ДРАГАНОВО СЛЕДЯТ ДАЛИ ОТ ЧЕШМИТЕ ИМ ЩЕ ПОТЕЧЕ ПОНЕ КАПКА ВОДА. Така в периода на горещниците за хората в селото става невъзможно да се изкъпят, да си сготвят и да извършват нормалните си домакински дейности. Местните са гневни на „ВиК Йовковци“, защото по думите им от дружеството оправдават спряното водоподаване с аварийни ремонти за подобряване на водопреносната мрежа. За миналата седмица има четири официални съобщения, с които абонатите биват уведомявани за поправка на тръбите.

За да се компенсира липсата на вода, на място бе осигурена водоноска. Количествата в нея обаче са само за битови нужди и не може да се ползват за пиене. Освен това водоноската бе ситуирана около спирката в края на селото в посока Сушица, което направи невъзможен достъпът на възрастните и трудноподвижните до нея.

„Последното съобщение за авариен ремонт бе с мотива за прекомерно потребление и гласи, че ВиК ще извърши водоспиране на 17 юли, т.е. в неделя ще бъде спряно нещо, което не е пускано от понеделник!“, обясни Даниела Бойчева от Драганово.

Живущите в селото от години страдат от безводие и вече не вярват на обещания. Настояват за реални действия и подновяване на ВиК мрежата, тъй като изтъкват, че е недопустимо в 21-ви век да се къпят с легени. Нещо повече, независимо лабораторно изследване преди време доказа, че водата е канцерогенна, затова настояват и за подобряване на качеството на животворната течност.

Драгановчани планират първите протести да се проведат от 8:00 до 9:00 ч. и от 18:00 до 19:00 часа във вторник на моста в селото. По думите им предстоят още митинги по проблема. Хората тук бяха първите в областта, които скочиха срещу готвеното 45-процентово увеличение на цената на водата.

В магазините за хранителни стоки в малкото населено място пък са оставени подписки с искане за незабавно решаване на проблема.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *