Стари ученически работилници в Леденик стават дом на археологически артефакти

Фондохранилището в местното училище вече прие находки на стотици години

 

ФИЛИАЛЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ КЪМ БАН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗШИРЯВА ФОНДОХРАНИЛИЩЕТО СИ в специална база в Леденик, научи „Борба“. Допреди година хиляди находки се съхраняваха в старата митрополия, но държавата отпусна средства за възстановяването й, след което се наложи фондът да бъде преместен. Училището в Леденик прие всички артефакти, но една трета от тях в момента са струпани на камара и трябва да бъдат правилно подредени.

Фондохранилището в Леденик има потенциал да се превърне в регионален център.

За целта е необходимо останалата част от бившите работилници по трудово обучение да бъдат преустроени, за което вече има зелена светлина, твърди археологът доц. Мирко Робов.

„Благодаря на кмета Даниел Панов за това, че се отзова и взе присърце необходимостта от разширяване на фондохранилището. Убеден съм, че местният парламент подкрепя идеята. Благодарен съм за отношението към съхраняването на археологическите находки. След стартирането на ремонта на старата митрополия се наложи преместване на цялото движимо културно наследство, което е събирано след десетилетия проучване на столично Търново“, обясни Мирко Робов.

ЗА ПРЕМЕСТВАНЕТО НА АРТЕФАКТИТЕ СЕ Е НАЛОЖИЛО ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕМОНТ НА ПОМЕЩЕНИЯТА В УЧИЛИЩЕТО. Вложени са над 100 000 лв. Останалата част от работилниците трябва да стане дом за другите археологически находки. А помещенията са ползвани и като цех за производство на закуски, разказа Робов.

„Находките са от Патриаршията, Царския дворец, от кварталите на Царевец, от „Св. 40 мъченици“, от Килифаревския манастир, от храма „Св. Димитър“, изобщо от най-важните обекти“, обясни още доц. Мирко Робов.

След кражбата на 14 000 монети от Регионалния исторически музей преди години се налага новите помещения да отговарят на специални условия за сигурност. Тези в Леденик са подходящи, споделя доц. Робов. Според него артефактите трябва да бъдат прецизно подредени, за да послужат на бъдещи изследователи и археолози. По думите му, нахвърлени на пода, те не биха представлявали интерес за когото и да било.

Артефактите трябва да бъдат подредени върху рафтове.

Идеята на Мирко Робов е училището в Леденик да стане голямо регионално фондохранилище. След завършване на големите пътни обекти, като магистралите Русе – Свиленград и „Хемус“, потокът към старата столица ще се увеличи.

„Затова е необходимо всички тези находки да бъдат подбрани и поставени по най-подходящия начин. Тоест Търново се превръща в средище на голям регионален фонд“, твърди още доц. Робов.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *