Фирмите с големите аванси за АМ „Хемус“ ще строят и магистралата Русе – Велико Търново за 1,5 млрд. лева

Избрани са изпълнителите на първите 75,6 км от АМ Русе – Велико Търново

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ оповести кой ще строи и проектира първите два участъка от автомагистрала Русе – Велико Търново. За този от Русе до Бяла с дължина 40,2 км на първо място е класирано ДЗЗД „ХЕМУС-16320“. В обединението партньори са „Инфра експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Строежът ще е за 876 525 100,64 лв. без ДДС, или 21,8 млн. лв./км. Срокът за изпълнение е 2120 календарни дни, което е над 5 години и 8 месеца. Проектът е на инженеринг и трасето тепърва предстои да се проектира.

На първо място за втората позиция – проектирането и изграждането на обходния път на Бяла с дължина 35,4 км, е класирано ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Партньори в обединението са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Цената е 660 425 563, 84 лв. без ДДС (18,6 млн. лв./км).

Очаквано или не, обществената поръчка се печели от фирми, получили големи аванси за строежа на автомагистрала „Хемус“ – две обединения начело с „Инфра експерт“ и „Европейски пътища“.

Обществената поръчка за проектиране и строителство на близо 76 км от автомагистралата Русе – Велико Търново беше обявена през декември 2020 г., а ценовите оферти бяха отворени през май т. г. Любопитно е, че решението за избор на изпълнител е взето от шефа на АПИ Тодор Василев в деня, в който министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов излиза в отпуск и упълномощава заместника си Ивайло Стайков да поеме неговите функции.

Междувременно Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществената поръчка за определяне на изпълнители на строителния надзор при направата на първите 75,6 км от автомагистралата Русе – Велико Търново. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е осъществяването на строителен надзор при строителството на участъка от Русе до Бяла, а във втората – при изграждането на обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 24 568 500 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 15 август 2022 г.

По проект трасето на автомагистралата общо е 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът за изграждане на АМ Русе – Велико Търново да бъде включен за финансиране от програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *