Съдби

Строителен инженер, алергичен към ужилвания, отглежда 150 кошера край Шереметя

От цяла Европа търсят меда на Радослав Георгиев, производителят никога не е взимал пари от програми

41-ГОДИШНИЯТ РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАМИРА В ПЧЕЛАРСТВОТО ДУШЕВЕН РЕЛАКС ОТ НАТОВАРЕНАТА СИ ПРОФЕСИЯ НА СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР. Той е съсобственик в стопанство със 150 кошера, разположени в района на Шереметя и южния склон на Арбанаси. Медът, който произвеждат неговите „войници“, както той нарича пчелите си, е билков, носи лечебна сила и има имунозащитни свойства. Изпитвал е ефекта по себе си, а и чрез обратната връзка от потребители, стигнал до извода, че редовната консумация на течното злато на природата прави организма устойчив на болести. Интерес към продукцията от пчелина му има от цяла Европа, но за момента се въздържа от сключване на договори, тъй като все още не може да гарантира толкова мащабни доставки, каквито заявяват чужденците. Това обаче го амбицира да развитие стопанството и планира да увеличи кошерите си.

Радослав навлязъл в земеделския сектор преди десетилетие. Първите си стъпки направил, вдъхновен от своя баща, който навремето отглеждал пчели. Стартирал плахо едва с 3-4 кошера, но не му липсвало желание да се учи и да надгражда. Така лека-полека усвоявал тънкостите на занаята и заедно с приятел развили стопанството до сегашните 150 кошера.

„Никога не съм взимал пари по фермерски програми от Европейски съюз или пък помощи от държавата. Инвестицията е наша. В тази работа трябва да влагаш не само средства, но и много труд. Изключително много грижи се полагат за пчелите. Някои пчелари правят един преглед в началото на сезона и чак наесен отиват да извадят меда. Това не е начинът, ако искаш да извлечеш максимума от пчелите. Много е важно кошерът да е в добра кондиция, пчелите трябва да са достатъчно на брой, за да може да произведат мед“, обяснява той.

41-ГОДИШНИЯТ МЪЖ СПОДЕЛЯ, ЧЕ ПОСЛЕДНО ИМА ДОБИВ 2 ТОНА И ТОВА Е ОПРЕДЕЛЕНО ЗАДОВОЛИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ. Количествата се реализират основно в областта, като предимно се продават във фермерски магазини или отбрани търговски обекти, в които се държи на високото качество.

„Медът ни е билков. Чакаме късната есенна паша, да завали дъжд, който е животворен за билките, растящи на самотек по полята и горите, и от тях става този хубав мед. Той е с лечебни свойства и ще влезе в употреба на хората през есенно-зимния сезон, когато започват да върлуват всевъзможни вируси. Тогава търсенето и потреблението става многократно по-голямо. В студения период пускаме за продажба също пчелен прашец и тинктура“, коментира Радослав.

Той изтъква, че в отглеждането на пчелите среща редица проблеми, които обаче могат да се решат само на национално ниво. Един от тях е смъртността на полезните насекоми, причинявана от пръскането с хербициди в земеделските площи. Това обаче е изцяло недоказуемо и няма как да се овладее без по-голям контрол от компетентните институции.

НИТО ЕДНА СПЪНКА ОБАЧЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТОВА, ЧЕ Е АЛЕРГИЧЕН КЪМ УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛА, НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТКАЖЕ ОТ ЗАНИМАНИЕТО С КОШЕРИТЕ.

„Във всяка една работа има трудности. Аз работя с хора постоянно и затова ми е много приятно, когато се грижа за пчелите. Те са като войници. Като дадеш заповед – изпълняват. Ако искаме да се градят рамки – подготвяме празни рамки с основи, подреждат се и когато пчелите имат достатъчно храна, те започват да градят, без да го отлагат за утре или за другата седмица. Хубавото на тази работа е, че си навън, сред природата, и нямаш работно време. Би било хубаво повече млади хора да влязат в този бранш“, изтъкна Георгиев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *