Шофьори, готвачи, продавачи и строители – най-конвертируеми на пазара на труда

ШОФЬОРИ, ГОТВАЧИ И ПРОДАВАЧИ В МАГАЗИНИ СА ОСНОВНИТЕ ПРОФЕСИИ, ЗА КОИТО ЧЕСТО ИМА СВОБОДНИ МЕСТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПОКАЗВА ПРОВЕРКА НА „БОРБА“. Най-много се търси персонал в обслужващата сфера – готвачи в заведения, сервитьори, миячи, бармани, пицари, продавачи. Подобен глад за кадри на пазара на труда е логичен, защото Велико Търново е туристически град и ресторантьорския бранш е добре развит.

През лятото обаче много от момичетата и момчетата заминават на гурбет и в местните ресторанти и хотели се отваря остра нужда за качествен персонал. Затова и заплатите, които се предлагат по това време на годината, са прилични. Например обява за барман на фреш бар обещава заплата от 1200 лв. За сервитьорка в арбанашко заведение се предлага възнаграждение от 1000 лв. Друга обява за готвач дава възможност за 2500 лв. на месец. За готвач на бургери пък работодателите предлагат 1300 лв. Дори заплатата 950 лв. за миячка в заведение е прилична на фона на много други зле платени професии в старата столица. Така или иначе в ресторантьорския бранш най-добре платени са готвачите, за които работодателите предлагат от 1500 до 3000 лв.

Сериозно е търсенето на работници и в строителния бранш. През последните десет години старата столица се превърна в строителна площадка, а много от фирмите така и не успяват да намерят качествен персонал. В разгара на летния сезон баш майсторите продължават да са дефицитни, а за всяка позиция се предлагат солидни възнаграждения.

1600 лв. е предложената заплата за багерист, а на строителните работници се дават от 1300 до 2300 лв. Монтажници на врати биха могли да получават по 2000 лв., а за проектантите различни фирми предлагат и над 2000 лв. трудово възнаграждение.

Велико Търново е туристически град, затова най-често се търсят работници в обслужващата сфера

ШЛОСЕРИ, ЗАВАРЧИЦИ И МОТОКАРИСТИ СЕ ТЪРСЯТ ОСНОВНО В ПРОИЗВОДСТВЕНАТА СФЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Предлагат се и няколко директорски места със заплата от около 7000 лв., но те са рядкост. За обикновените позиции също има апетитни предложения, но предвид масовата липса на заварчици например, дори тези суми са ниски. За подобен специалист се дават до 3500 лв., като и в момента има активни обяви. Шлосерите също са търсени, а за тях се предлага възнаграждение от 1500 до 3000 лв. на месец. Стругари, оператори на машини и други специализирани работници могат да вземат до 2000 лв. според обявите за работа във Велико Търново.

ЩО СЕ КАСАЕ ДО ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД В СТАРАТА СТОЛИЦА, ТАМ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НЕ СА МНОГО. Има няколко позиции за зонални мениджъри, кредитни консултанти и счетоводители. Редовно се търсят и брокери на недвижими имоти…

Сред обявите има доста за хигиенистки, общи работници, склададжии, автомонтьори, касиери и най-вече продавач-консултанти в големите хранителни вериги и тези за дрехи. Там заплатите обаче са нищожни на фона на изискванията за работа. Местата са изключително проветриви и непривлекателни за младите хора, които предпочитат да заминат на морето и да съчетаят приятното с полезното.

В много от обявите се среща и познатото изречение, което обещава „възможност за развитие в млад и енергичен екип“. Точно това твърдение се е превърнало във виц за търсещите работа. А и много от обявите привличат с гръмки обещания, но реалността се оказва друга. Още повече, че Велико Търново има слава на град с ниски заплати…

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.