Горещи новиниОбщество

Служители на „Пътни строежи- ВТ“ блокираха пътя за Южна България

Фирмата, която поддържа пътищата в Търновско и Габровско, взема кредити, за да плаща заплати 

Над 200 служители на „Пътни строежи-ВТ“ отново излязоха на протест и блокираха пътя за Южна България. Те настояват държавата да разплати дължимите суми към фирмата за миналата година, които възлизат на над 30 милиона лв.

Главният път Русе-Велико Търново- Свиленград беше затворен за половин час в района на бившия хлебозавод. Опашки от тирове и коли се образуваха чак до тунелите на Южния пътен възел. Това изнерви и шофьорите, които не знаеха защо отсечката е затворена.

„Разбираме водачите, но вината е в държавата. Неразплатените дейности за работа, която е извършена миналата година са над 30 млн. лв. За които сме си платили данъците. Платили сме на хората заплати и осигуровки с цената на кредити, които струват пари, защото държавата не ни плаща. Пътното строителство го обърнаха на политическа дъвка, което се отразява на пътищата и безопасността. Само не е ясно кой ще поеме отговорност след 30 септември за поддръжката на пътищата“, каза управителят на фирмата Румен Игнатов.

Над 430 са служителите на фирмата, които към този момент нямат забавени плащания. Увеличение на заплатите при тях обаче е немислимо в тази ситуация. А има възможност и от прекратяване на пътното строителство.

„Очакваме развоя на националния протест и съответно решението на Браншовата камара на строителите в България и най-вероятно протестите ще продължат, защото не вярваме нещо да се случи толкова бързо. В момента не работим по проекти с европейски средства, а по поддържане на пътната мрежа в областта. Напълно вероятно е ремонтите да спрат след 30 септември, защото имаме споразумение за удължаване на договорите до тогава. След това нямаме яснота какво ще се случва“, сподели другият управител Филип Маринов.

„Пътни строежи-Велико Търново“ АД работи по обекти в областите Велико Търново и Габрово и поддържа пътна мрежа от около 1500 километра. Работниците във фирмата обаче не знаят колко още ще продължат.

„Притесняваме се, защото парите не стигат. Няма увеличение, няма и нищо друго. Добре че жена ми работи, но е трудно. Имам и син на 17 години и е още по-трудно“, сподели Никола Байчев, който работи във фирмата от 13 години, но не помни подобна криза.

Притеснени са и в счетоводството на фирмата, защото им се налага да изплащат заплати с кредити, а парите от държавата продължават да се бавят.

„Трудно плащаме. Очевадно е, че не са добре финансите, след като вече за пореден път излизаме на протест значи нещата не вървят. Обещаха, че ще преведат парите, но няма резултат. Никой не желае да работи без пари, никой не си подарява труда. Опитваме се да изплащаме заплатите с цената на кредите. Няма неизплатени заплати, но така не може да се работи“, каза за „Борба“ главният счетоводител на фирмата Елена Манолова.

„Пътни строежи-ВТ“ са представляващи консорциума за изграждането на тунел под Шипка. Към този момент проектът не е застрашен, увериха от ръководството на фирмата, а срокът за изготвянето му е 8 месеца.

ЕКИП “Борба”

2 thoughts on “Служители на „Пътни строежи- ВТ“ блокираха пътя за Южна България

  • Пътишата са в окаяно състояние.Камери и полицаи за скорост в изобилие .Всеки ден брутални катастрофи и умиращи хора.ГЛОБИТЕ ЗА СКОРОСТ постоянно се увеличават за да ни вменят че сме ние виновни.СПРЕТЕ БЕЗУМИЕТО И УСВОЯВАНЕТО.българо убиствена политика

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *