След 20 години Лин от Тайван още пази топли спомени от Велико Търново

Преди две десетилетия идва в старата столица за Международния фолклорен фестивал

Тайванката Лин Тан от Тайпе все още пази топли спомени и чувства от Велико Търново, макар от посещението й да са минали цели 20 години. През далечната вече 2002 г. тя пристига в старата българска столица като участник в Международния фолклорен фестивал.

Днес Лин е на 39 години

След две десетилетия Лин се върна назад в спомените си, за да разкаже пред „Борба“ за емоциите си от фестивала и Велико Търново. Тогава тя е едва 19-годишна, а нейната група изненадва публиката с традиционни танци, въртящи чадъри и много красота.

„Сякаш беше вчера, когато бях във Велико Търново. А всъщност са минали 20 години. За мен беше чест да представим нашите танци толкова далеч от родната ни страна. Това ми донесе и приятелства, които се оказаха неподвластни на времето и пространството“, разказва Лин.

Снимка от фестивала във Велико Търново през 2002г.

Тя е била впечатлена от красотата на старата столица, публиката в парка „Марно поле“ и построената сцена във водната каскада. Сега си спомня, че имало най-малко 2000 зрители. А Лин научи от нас, че фестивалът продължава да се провежда и до днес с нова сцена в Летния театър.

„Спомням си една от вечерите, след като хапнахме с членовете на групата, реших да се насладя на тихата нощ. Бяха дошли фенове на фестивала и излязох с тях на терасата на Интерхотела, която беше много красива. Пихме екзотични бири, галеше ни нощният вятър. Беше страхотно, разменяхме си имейли, тогава само такава беше комуникацията, говорехме на развален английски. А насреща гледах луната, която беше толкова красива през цялата нощ“, разказа още Лин.

На един от многобройните фестивали

Животът й и до днес е свързан с танците. От обикновена танцьорка тя се превръща в една от водещите учителки по танци в тайванската столица Тайпе. Преподавала е в най-реномираните школи на острова. Обича децата безкрайно много и винаги им помага с каквото може. Наскоро се омъжила, но не спира да танцува. Съпругът й също се занимава с танци.

Лин и нейните ученици преди участие в „Тайпе Арена“

А спомените на Лин често я връщат в България и Велико Търново, като се надява един ден отново да посети старата столица и да види приятелите си, с които поддържа контакти вече две десетилетия.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.