Търновецът с богато криминално досие Иван Досков отново трупа стаж зад решетките

След предсрочно освобождаване от затвора соченият за тартор на организирана престъпна група сега изтърпява стара присъда

Известният с богатото си криминално досие Иван Досков от Велико Търново отново трупа стаж зад решетките. В момента 52-годишният рецидивист изтърпява стара присъда. Само преди година соченият за тартор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици бе пуснат 1 година и 9 месеца предсрочно от затвора. Мотивите за освобождаването, преди да е изтекла отредената му 7-годишна присъда, са за добро поведение.

Досков се слави с прекарани над 13 години по затворите у нас и в чужбина и нито ден трудов стаж през живота си, въпреки че е завършил теология и богословие във Великотърновския университет. Има присъди за кражби, въоръжени грабежи, причинени телесни повреди при сбивания и др. Задържан е за престъпни деяния в Австрия, Германия, Испания.

През 2017 г. той бе осъден на 7 години за пласиране на дрога. Делото се гледа от Специализирания съд в София, а през това време двама от 8-членната банда починаха, другите се оказаха с условни присъди след спогодби с прокуратурата. Доков и синът му получиха ефективни наказания. Пред съда Иван Досков не се признал за виновен и заявил, че обвиненията срещу него са скалъпени. По време на процеса Прокуратурата му предложила споразумение от 5 години, от които да лежи 2,5 г. Той отказал и бил изпратен за 7 години във Варненския затвор.

Малко след като се озовал по-рано на свобода, Досков се забъркал в кървав инцидент на ул.“Васил Левски“ във Велико Търново. След сбиването в центъра на града той бил задържан. Повдигнато му е обвинение за причиняване на средна телесна повреда. След 40 дни задържане под стража през декември 2021 г. мярката му за отклонение била променена в домашен арест. Така извършителят прекарал в дома си три месеца с гривна за проследяване на крака.

На 7 март тази година Районният съд във Велико Търново постановил за Досков парична гаранция от 3000 лева. Защитниците му Росен Илиев и Венцислав Фоти обжалвали и размерът на гаранцията бил намален на 800 лева. Казусът е на етап досъдебно производство и все още тече разследване.

Само дни след като се озовал на свобода обаче, Досков отново бил задържан. Търновецът за пореден път се оказал в килията заради 6-месечна стара присъда, постановена, преди да бъде арестуван през 2016 г. като ръководител на организирана престъпна група, и в момента я изтърпява.

Има вероятност след като излезе от затвора, разследването по случая с кървавото сбиване на ул.“Васил Левски“ да е приключило и Досков да бъде изправен на подсъдимата скамейка. Според юристи, ако се докаже, че е причинил средна телесна повреда на пострадалото лице, той отново ще получи ефективно наказание и ще се върне в затвора.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-архив „Борба“

2 thoughts on “Търновецът с богато криминално досие Иван Досков отново трупа стаж зад решетките

 • 29.07.2022 в 13:43
  Permalink

  Изключително полезна информация, цяла седмица вече се чудя с какво се занимава поредната отрепка.

  Отговор
 • 11.08.2022 в 17:50
  Permalink

  И като ученик доста се посбиваше. Е, налагаше основно по-малките и по-слабичките, но си беше бабаит! А не изглеждаше глупав, напротив! Жалко, че е пропаднал толкова! То такива и бяха времената след 90-та, доста така по-якички момчета мутрясаха…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.