В Швейцария ще строят подземен град за роботи

Този проект изглежда като научна фантастика, но още до края на 2022 г. Швейцария ще започне изграждането на система от подземни тунели, където ще скрие потока от товарен трафик

По принцип тази идея вече витаеше във въздуха. Спасението от задръстванията може да се търси само в две посоки: под земята или във въздуха. Но докато създаването на въздушни превозни средства все още не е надхвърлило експерименталния етап, изграждането на подземни магистрали е много популярна идея днес. Например, през 2016 г. Илон Мъск основа The Boring Company, възнамерявайки да изгради подобна мрежа от тунели близо до Лос Анджелис. Но тъй като Мъск, по собствено признание, прекарва само 2-3 процента от времето си в The Boring Company, проектът не се развива толкова бързо, колкото другите му проекти. Швейцарците за първи път започнаха да обсъждат своя подземен проект през същата 2016 г., но за това време успяха много повече.
За разлика от Мъск, който щеше да улесни живота на пътниците и шофьорите, потомците на Уилям Тел ще използват подземни тунели изключително за превоз на товари. Това е по-лесна задача от превозването на пътници.
На първия етап ще бъде построена 67-километрова отсечка, която ще свързва Цюрих (най-големия град в Швейцария) с индустриалната зона Харкинген, където има много складови терминали и търговски центрове. Разклонението ще минава на дълбочина от 20 до 100 метра и е планирано да отвори през 2031 г. Стойността на работата се оценява на 3,7 милиарда долара. Ако експериментът се счита за успешен, под Алпите ще бъдат прокопани още 500 километра тунели. За сравнение: дължината на линиите на московското метро е 438,6 км. С други думи, това наистина е проект от космически мащаб!
А ауспусите на камионите, ще попитате… Какво ще дишат шофьорите под земята? А номерът е, че няма да има нито камиони, нито шофьори. Сънародниците на Роджър Федерер възнамеряват да изградят напълно автономна транспортна система, където присъствието на човек е напълно излишно. Цялата работа – разтоварване, товарене и транспортиране – роботите ще извършват сами, денонощно и без прекъсване. Диаметърът на тунела е 6 метра, товарите ще се движат в две равнини. Надолу по релсите с постоянна скорост от 30 километра в час електрически товарни капсули ще се носят по три ленти, ще транспортират стоки в контейнери или палети. Под арката на тунела ще бъде монтирана система за окачване, с нейна помощ ще организират бързата доставка на малки товари – те ще летят със скорост 60 километра в час. За повдигане на контейнери на повърхността е предвидена система от асансьори по маршрута.
Експертите са изчислили, че въвеждането на подземна транспортна система ще намали нуждата на страната от тежкотоварни автомобили с 40 процента. За Швейцария това е жизненоважно, тъй като обемът на товарния трафик през 2040 г. ще се увеличи с 37%, а възможностите за разширяване на сухоземната инфраструктура в страната на планините са почти изчерпани. След пускането в експлоатация на „товарното метро“ камионите изобщо няма да се появяват в градовете. Това ще намали емисиите на CO2 с 40 процента и ще намали нивата на шум с 30%, за жителите на Алпийската република, обсебени от екологията, това е почти ключов показател. Грета Тунберг определено ще започне да танцува веднага щом разбере за това.
Същевременно в парламента на страната се грижат нито един франк държавни пари да не бъде похарчен за този проект от национално значение. Хансйорг Кнехт от Консервативната дясна швейцарска народна партия заяви:
– Не можете да използвате никакви бюджетни средства, дори косвено. Необходимо е да се изключи сценарият, при който държавата, в случай на провал на проекта, в крайна сметка е била принудена да плати за него.
Прокопаването на тунелите ще бъде платено от консорциум от швейцарски и чуждестранни компании, които смятат, че проектът за 30-35 милиарда долара (толкова е цената на цялата 500-километрова мрежа от тунели) трябва да се изплати. Инженерите са проектирали проекта по такъв начин, че енергията за работата на подземната система да идва от 100% възобновяеми източници. Включително електричество, генерирано от слънчеви панели, монтирани на покривите на товарните станции. Колите също не трябва да се плащат. Дали това не е пътят към едно светло бъдеще, в което „роботите работят усилено и човек е щастлив“?

Снимка: Shutterstock

Източник: KP.RU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *