Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

318 места остават свободни за бъдещи осмокласници в областта, само 22-ма са некласираните

Немалко паралелки ще останат незапълнени и след третото класиране

318 свободни места остават в профилираните и професионалните паралелки след третото класиране за прием в VIII клас в средните училища във Великотърновска област. 94 ученици са избрали къде да учат на третия етап при свободни 412 места между второ и трето класиране. От тях 58 са предпочели училища във Велико Търново. Поради нисък бал, който не им е стигнал за желаните специалности, некласирани остават 22 ученици. Срокът за записване е 1 и 2 август. То става в самото училище с оригиналите на свидетелството за завършено основно образование и ако е необходимо, се представя и медицинско свидетелство.

Процентно най-много незаети места има в община Златарица, следват Сухиндол, Лясковец и Павликени. След втория етап отличници сред гимназиите, запълнили докрай паралелките си, бяха великотърновските ПМГ „Васил Друмев” и СУ „Емилиян Станев”, както и СУ „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица.

За училищата във Велико Търново свободните места са 45 и те са в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Владимир Комаров” – „Монтьор по автоматизация”, в ПГ по моден дизайн, в ПГ по туризъм – специалност „Рекламна графика”, и 1 свободно място в „Съдебна администрация” в Старопрестолната гимназия по икономика. Най-много места има в новата специалност „Дентална медицина” в Гимназията по електроника – 17. Записаните в нея ученици са 9, но паралелката ще я има и няма да бъде закрита, увери началничката на РУО – Велико Търново, Розалия Личева, защото трябва да се даде възможност на некласиралите се ученици да учат в града, в който живеят. А от тези 22-ма само 2 деца не са търновчета. В Хуманитарна гимназия паралелката „Право и журналистика”, към която между втори и трети етап почти нямаше интерес, вече е почти запълнена. Пълен прием има и при другата, в която учениците ще се обучават в две професии – за рехабилитатор и за лаборант.

В Горна Оряховица и в останалите общини от областта има по-голям брой свободни места, и то в почти всички училища. В Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов” за специалността „Мебелно производство”, която е половин паралелка, след третия етап има записани само едно-две деца. Но тъй като професията е от тези, за които има недостиг на кадри, е много вероятно тя да не бъде закрита. Разчита се на некласиралите се ученици и на завърналите се от чужбина или други населени места в България. За нейното бъдеще Розалия Личева ще взема решение преди началото на учебната година, след като се разбере дали има променили желанията си ученици и поискали да се запишат в тази специалност. Ако в крайна сметка някои паралелки се окажат под минимума, може да се стигне и да закриването им.

„Предстои един етап, който след трите класирания е в правомощията на директорите на училищата за попълване на незаетите места. Стотици свободни места остават, но те са предвидени в държавния план-прием. Те не се дължат само на демографската криза. Осигуряваме повече места, за да може да приемем всички деца от населените места, в които живеят, а не да ги караме да се местят. Тези над 300 свободни места са в диапазона от минималния до максималния брой при формиране на паралелките – от 18 до 26. Свободните места са, за да могат децата и родителите да имат възможността за избор между различни професии и специалности, за дуално обучение. Съобразили сме се също с желанията и потребностите на бизнеса, с вижданията на децата за развитие. Планирането е след много проучвания и консултации”, обясни Розалия Личева.

След третия етап процедурата предвижда тя да бъде организирана от директорите на училищата. До 10 септември те могат да приемат заявления за попълване на незаетите бройки. Всички срокове ще бъдат публикувани на страницата на РУО – Велико Търново, за да могат тези деца, които искат да се отпишат от една специалност и да отидат в друга, където има свободни места, да го направят. Информацията е важна и за 22-мата некласирани ученици.

Общо професионалните и профилирани паралелки за осмокласници в областта са 75 със 100 специалности.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *