Образование

Лейтенант Мадлен Пенева е носителката на наградата „Ген. Сава Муткуров“

Лейтенант Мадлен Пенева от Националния военен университет „Васил Левски“ е носителката на наградата „Ген. Сава Муткуров“ тази година. Тя й бе връчена по време на церемонията по присъждане на първи офицерски звания.

Мадлен Пенева е родена във Велико Търново. Тя е възпитаник на ПМГ „Васил Друмев“. Завършва обучението си във факултет „Общовойскови“ на НВУ със среден успех отличен 5,67 и 6,00 от държавния изпит по гражданската си специалност. Мадлен Пенева е председател на Курсантско-студентския съвет в НВУ, организатор е на редица благотворителни кампании. Участвала е в научни конференции и състезания, носител е на награда за ментор по програма „Еразъм +“. Преминала е обучение в редица чужди държави, с които Военният университет си партнира по европейската програма. През април тази година тя получи и наградата „3 март“ на Община Велико Търново, която се връчва на изявен възпитаник на НВУ с решение на Великотърновския общински съвет.

Наградата „Ген. Сава Муткуров“ е учредена от Инициативния комитет „Сава Муткуров” и беше връчена за първи път през 2019 година. Тя представлява пластика – бюст на генерала, основоположник на новата българска армия, изработена от скулптора Денислав Сираков. Наградата се връчва всяка година на най-добрия випускник от НВУ, роден в духовната и историческа столица на България. В инициативата по учредяване на приза се включва и ЗАД „Армеец“ чрез осигуряването на парично измерение на наградата и това е част от каузата на застрахователното дружество да подкрепя и инвестира в развитие на патриотичния дух и запазване на спомена за великата история на страната ни.

Сн. НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *