Младите офицери и кадети от 144-ти випуск на НВУ получиха първите си пагони

Националният военен университет „Васил Левски“ изпрати тържествено 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. 118 курсанти и 59 кадети получиха първите си офицерски пагони на тържествената церемония, която се проведе на площад „Цар Асен I“ пред Царевец. Ритуала уважиха съветникът на президента ген.-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-министърът на отбраната на Йордан Божилов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, представители на местната власт, на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, командири на военни формирования, председатели на патриотични дружества и съюзи, предишни началници на НВУ, родители и великотърновци.

Празникът на младите офицери и кадети от 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ започна от върха на Царевец – храма „Възнесение Господне“, където Великотърновският митрополит Григорий прочете молитва за здраве и успех. Гости, родители и близки на випускниците наблюдаваха демонстративно изпълнение на отбора по специализиран ръкопашен бой.

„Скъпи випускници, днес дойде и вашият час, в който ще трябва да показвате всичко, на което бяхте учени през тези пет години, всичко, на което ви учиха вашите преподаватели и вашите командири. Вие сте випуск 144-ти, не забравяйте, че имате честта да носите името на един велик български офицер – Борис Дрангов. Човек, който… никога не изневерява на принципа „Работете, а не приказвайте, мислете, а не запаметявайте!”, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Лейтенант Мадлен Пенева, която завършва специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”, е първенецът на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. Тя получи пагоните и дипломата си от зам.-министъра на отбраната Йордан Божилов.

Лейт. Мадлен Пенева е носител и на Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“, която й беше връчена от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, както и на отличието „Генерал Сава Муткуров“.

Шестима са лейтенантите, които завършват с диплом с отличие. Това са випускниците от специализация „Разузнаване“ лейтенант Алисия Узунова, лейтенант Борис Райков, лейтенант Вълю Петков, лейтенант Георги Кетенев, лейтенант Мария-Антоанета Рангелова и лейтенант Ваня Михайлова от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”. Заместник-началникът на отбраната Димитър Илиев връчи пагоните и дипломите на отличниците на випуска, а бригаден генерал Иван Маламов удостои младите лейтенанти с плакет на НВУ „Васил Левски” и грамоти „Кум Лауде”.

Кадет младши сержант Биляна Белчева е първенец на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ сред випускниците на Професионалния сержантски колеж. Тя получи свидетелството си и отличие за постигнати високи резултати в обучението от заместник-началника на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев. Той връчи свидетелствата и наградите и на отличниците в дневна и в задочна форма на обучение – кадет младши сержант Лидия Петкова и кадет редник 3-ти клас Милена Панайотова.

Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов отличи кадет мл. сержант Белчева с грамота и книгата „За честта и славата на България”, а на двамата първенци в дневна и задочна форма на обучение връчи грамота и книга „С пагони в изпълнителната власт”.

Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание завърши с тържествен марш на младите лейтенанти.

Сн. НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.