У нас

Президентът Румен Радев насрочи парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство с премиер Гълъб Донев

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията на президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август т. г. на 47-ото Народно събрание и насрочва предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С друг указ президентът Радев назначава служебно правителство от 2 август с премиер Гълъб Донев. Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция утре от 12:00 часа.

Гълъб Донев е роден на 28 февруари 1967 г. в София. След като завършва 35-а Руска езикова гимназия в София, се дипломира във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”. След това придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и по право в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Специализирал е бизнес и мениджмънт в УНСС.

Почти цялата кариера на Гълъб Донев е минала в Министерството на труда и социалната политика с малки изключения. От 2001 г. той е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2005-2006 г. е изпълняващ длъжността главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 29 ноември 2007 г. до 19 август 2009 г. Гълъб Донев е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, като през 2008 г. за срок от една година е бил председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 19 ноември 2007 г. до 24 август 2009 г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, след което до м. март 2014 г. е заместник-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.  

От 24 ноември 2014 г. до 11 май 2016 г. Гълъб Донев е заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов, след което е бил заместник-директор на дирекция “Административно и информационно обслужване” и заместник-директор на дирекция “Вътрешен одит” на Министерството на отбраната.  

Три пъти Гълъб Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика – в служебното правителство на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 г.  и в двете служебни правителства на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 г., като в тях е бил и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за социалните политики и здравеопазването  – от 9 май 2017 г. до 12 май 2021 г.  и от 22 януари до 30 март 2022 г., когато е преназначен за секретар на президента по демография и социални политики./НП/МГ/отдел „Справочна“

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *