Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Тези 6 критерия определят в кого се влюбваме

Как всъщност избираме партньора си? Отговорът изглежда прост: ръководим се от чувствата си. Но в кого изобщо се влюбваме и защо? Феноменът на любовта е неразрешима загадка.  И науката все още не може да обясни редица детайли. Въпреки това при изследвания и проучвания бият на очи все повече фактори, които играят роля за избора ни на партньор. Ето кои 6 критерия са определящи за влюбването:

  1. Външна прилика с родител

Колкото и странно за звучи, според едно проучване на списание „Еволюшън енд Хюман Бихейвиър“  при избора на партньор ние несъзнателно го сравняваме с родителя си от срещуположния пол – най-вече по цвета на очите и косата. Разбира се, това не е задължително, но явно се случва често.

  1. Верни на типажа

Изградили ли сте си предварителна представа за своя бъдещ партньор? Било по отношение на външен белег, или определена черта на характера? Изследванията показват, че се чувстваме по-привлечени от хора, които ни се струват познати. Ето защо бившите и настоящите ни често си приличат по някакъв начин.

  1. Дълбок поглед

С това ще се съгласи всеки. Дълбоко впитият в очите ти поглед може да те подлуди и да предизвика у теб куп емоции. Масачусетският университет е провел експеримент, според който едноминутният зрителен контакт засилва чувствата между двама души.

  1. Атрактивност

Разбира се, трудно е да се даде точно определение за привлекателност. Но статистиката показва, че по-често се влюбваме в човек, който има подобни на нашите качества. При това не само външни – сходното чувство за хумор например също играе решаваща роля.

  1. Аромати

Трябва да можем „да дишаме“ партньора си, нали? Или другояче казано:  харесваме мириса на човека, в когото сме влюбени. В животинското царство вече е доказано, че например мишките надушват генетично подхождащия им партньор с обонянието си. Учените подозират, че същото се отнася за хората. Във всеки случай е безспорно, че феромоните действат на човека възбуждащо.

  1. Образование и професия

Разбира се, това не е правило и има безброй изключения. Въпреки това хората са склонни да си търсят себеподобни партньори. Психолозите потвърждават, че човек по-често се оглежда за партньор със сходно образование и социален произход. Това се дължи на факта, че така съществува по-голяма вероятност двамата да споделят еднакви интереси, ценности и възгледи.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *