Шофьорите спряха да свирят за поздрав на Миткалото край Ново село

Десетилетна традиция е напът да бъде забравена

 

ШОФЬОРИТЕ, КОИТО ПРЕМИНАВАТ ПО ГЛАВНИЯ ПЪТ ЗА СОФИЯ, ЗАБРАВИХА ДА СВИРЯТ ЗА ПОЗДРАВ НА МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ – МИТКАЛОТО КРАЙ НОВО СЕЛО. Десетилетна традиция е напът да изчезне, а хората, които я помнят, стават все по-малко.

Допреди 20 години повечето водачи винаги надуваха клаксони, преминавайки по пътя, където е изградена костницата на големия български революционер. По този начин те му отдаваха дължимото признание и благодарност, тъй като самият духовник и съратник на Левски, прочут и с редица изобретения, е обичал да кръстосва пътищата по комитетски дела и така спечелил прозвището си. Свирването с клаксон се приема и като добра поличба от пътуващите. Възрастни шофьори разказват, че традицията се родила някъде през 80-те години на миналия век. И от уста на уста се разпространила в целия окръг и България. Затова никой не се притеснявал от надутите клаксони край паметника и костницата на Миткалото. Това било нещо напълно нормално и дори задължително на път за столицата.

С годините обаче традицията започнала да избледнява и днес почти никой от младите водачи не свири край паметника. Преди около 15 години 30% от шофьорите са натискали клаксона, преминавайки през костницата, днес техният брой е в пъти по-малък.

А ГРАДЕЖЪТ НА КОСТНИЦАТА ДАТИРА ОЩЕ ОТПРЕДИ БЛИЗО 100 ГОДИНИ И Е ДЕЛО НА ЛЕОН ФИЛИПОВ, КОЙТО Я ПРОЕКТИРА. Мястото е един от паметниците на борбите за национално освобождение на България, както и един от паметниците на българската войнска слава.

Някои вярват, че Миткалото е закрилник на водачите, но днес все по-малко хора го поздравяват.

Костницата на Отец Матей е построена за петдесетата годишнина от неговата кончина по инициатива на Търновската окръжна постоянна комисия. Към нея е създаден фонд, който набира средства за нови паметници на борците за свобода в окръга, както и за тружениците по народната просвета, работили в далечното минало за пробуждането на народа от робството. Фондът се управлява от правилник, утвърден от Министерството на вътрешните работи и народното здраве.

ПЪРВАТА ИНИЦИАТИВА, ФИНАНСИРАНА ОТ ТОЗИ ФОНД, Е ИМЕННО ПАМЕТНИКЪТ НА ОТЕЦ МАТЕЙ КРАЙ РОДНОТО МУ НОВО СЕЛО И Е ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ТОДОР БОНЧЕВ. По своя архитектурен облик паметникът представлява малък параклис мавзолей с кръгъл купол от шест части, под всяка от които има прозорче. Височината му е около 15 м и е широк около 6 м, изработен е от местен дялан камък.

Изграждането на паметника и добрият прием в околията насърчават комисията да предприеме още по-мащабна инициатива – тази по построяването на паметника мавзолей в Дряновската обител.

Матей Преображенски – Миткалото е един от най-верните приятели на Васил Левски. Той е роден през 1828 година, но умира няколко години преди великото му дело да бъде увенчано с успех. Той си отива от този свят от ушна инфекция през 1875 година. Днес все още се намират водачи, които да му благодарят с натиснат клаксон. Някои от тях дори вярват, че отче Матей ги закриля по пътя.

Михаил МИХАЛЕВ

3 thoughts on “Шофьорите спряха да свирят за поздрав на Миткалото край Ново село

 • 02.08.2022 в 11:35
  Permalink

  Не съм чувал за такава традиция. И от кореняците новоселчани не съм чувал!

  Отговор
 • 02.08.2022 в 19:43
  Permalink

  Добра идея! Аз Отче Матея си го поздравявам само мислено като мина оттам.

  Отговор
 • 02.08.2022 в 19:52
  Permalink

  Традицияга е много, много стара. Като ученци, минавайки за екскурзии с автобуса край мястото, шофьорите надуваха клаксоните. И ние знаехме, че е знак на почит. Когатопъ туваме с родителите ми,
  традицията също се спазваше.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.