Общество

Дебелец празнува, заселниците от Еленско са благодарни за приема в града преди десетилетия

НА 6 АВГУСТ ДЕБЕЛЕЦ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА ГРАДА, НО ПРОЯВИТЕ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА И ЩЕ БЪДАТ ЦЯЛА СЕДМИЦА. Съвпадението тази година на сбора с Преображение Господне жителите на градчето считат като добра поличба за добруването му. Поначало празникът е подвижен и се отбелязвал в първата неделя на август, но през годините за удобство на населението и гостите на града се мести в съботния ден.

Още на 31 юли културният афиш бе открит с очаквания и от малки, и от големи детски спортен празник под надслов „Не стой у вас, играй с нас“. „Целта ни беше да изведем децата с техните родители навън, да се откъснат от компютрите и цялото семейство да играе сред природата. Получи се страхотно“, похвали се кметицата на Дебелец Снежана Първанова. И това е само началото.

Освен града своя празник има и местното читалище „Съгласие – Дебелец“, което отбелязва 135-годишнината от своето създаване със специална програма. Акцент е общинският преглед на старата градска песен „Засмяна пролет“, на който Дебелец е домакин. Той ще се проведе на 4 август на централния градски площад от 19 часа. Ще гостуват състави от 11 населени места на общината. На 5 август читалището организира фолклорна вечер „Традиции и бъдеще“. В нея ще участват местната фолклорна група „Росен здравец“ и танцовият клуб „Белонога“.

КУЛМИНАЦИЯТА НА ПРАЗНИЧНАТА СЕДМИЦА Е НА 6 АВГУСТ, КАТО ВЕЧЕРТА ЩЕ ИМА ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ С НАЧАЛЕН ЧАС 20 ЧАСА. Ще участват два танцови клуба с деца от 3 до 12 години – балетна школа „Вдъхновение“, където са най-малките, и танцов клуб „Анджи“. За концерта ще гостува и танцовият клуб „Аглеа“ от с. Шемшево. Фолкпевицата Брияна ще изненада публиката в Дебелец с евъргрийни на българската естрада, а специален гост е изпълнителят Христо Косашки.

Затрогващ момент в празничната вечер на 6 август ще е празничното обръщение към гражданите на Дебелец от заселниците от еленската махала Драгановци. През 60-те и 70-те години на XX век над 45 семейства от махалите Драгановци, Мрътвината, Драгийци, Горни Драгийци, Шиливери, Пелишени, Кантари и Цвеклювци се преселват в града и построяват в него не само своите домове, но и намират работа, а децата получават образование. От Еленския Балкан има преселници и от други махали, които общо образуват цяла колония и на празника ще изразят своята благодарност за приема.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *